Blog

De zomertijd gaat vannacht in!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Seizoenen
Geplaatst op: 28/3/2015

28
maa

Op de laatste zondag van maart gaat de zomertijd in. De klok gaat om 02:00 uur een uurtje vooruit en loopt dus tot de laatste zondag van oktober niet meer gelijk met de standaardtijd in ons land. De invoering van deze tijden geschiedde reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog. Lang niet alle landen ter wereld doen mee met de zomer- en wintertijd. Hoogste tijd dus om na te denken over de voor- en nadelen van de zomertijd.

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Die tijd van gaan, is nu gekomen. We nemen afscheid van de wintertijd en begroeten euforisch de zomertijd. Aankomende nacht om 02:00 uur zetten we de klok een uurtje vooruit. De zomertijd gaat dan beginnen en zal duren tot de laatste zondag van oktober. Dat betekent gevoelsmatig dat we een uurtje (slaap)tekort komen en dat feestgangers een uurtje minder lang uit kunnen gaan.

Standaard tijd

Bij overgang naar de zomertijd schuift de periode van het daglicht een uur op. ’s Ochtends is het langer donker en ’s avonds blijft het langer licht. Spreken we over de gewone tijd, dan spreken we niet over de zomertijd, maar over de wintertijd oftewel de standaardtijd of Greenwich Mean Time (GMT): de middelbare tijd in Greenwich, Engeland. Door Greenwich, een stadsdeel van Londen, loopt de nulmeridiaan, wat betekent dat de lengtegraad gelijk is aan 0. Vanuit deze setting worden de tijdzones overal ter wereld ingedeeld. Naar het Oosten toe is het tijdsverschil een uur of meer in de plus, naar het Westen toe is het tijdsverschil een uur of meer in de min.

Europese tijd
In 1907 stelde de Engelsman William Willet de zomer- en wintertijd voor, maar pas tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers de zomertijd gehandhaafd. De Verenigde Staten volgden en tot aan de Tweede Wereldoorlog werd zomer- en wintertijd gebruikt. Daarna gingen we over op de gewone tijd. Tussen 1973 en 1985 is de zomertijd – vanwege de oliecrisis in de jaren zeventig - weer in Europa ingevoerd en moeten mens en dier twee keer per jaar bioritmisch gezien flink omschakelen.



Wereldtijd
In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Alleen IJsland, Rusland en Wit-Rusland doen niet mee aan zomer- en wintertijd, net als de overzeese boven-en benedenwindse eilanden van ons koninkrijk. Over de hele wereld zijn er 70 landen die de zomer- en wintertijd hanteren. Wetenschappers hebben onderzocht dat de scheiding van de zomer- en wintertijd alleen nuttig is rondom de keerkringen en poolcirkels. De Noord- en Zuidpool kennen namelijk geen nacht en er zit nauwelijks variatie tussen de lengtes van de tropendagen. Hoogste tijd voor een nieuwe tijd.

Tijdloze weetjes

  • Wist je dat onze zuiderburen de zomertijd ‘zomeruur’ noemen?
  • Wist je dat er mensen zijn, die een week of zelfs een maand lang moeten bijkomen na het uurtje vooruit?
  • Wist je dat je makkelijk het verschil tussen zomer- en wintertijd kunt onthouden? In het voorjaar gaat de klok namelijk vooruit!
  • Wist je dat de zomertijd ontzettend veel energiebesparende voordelen heeft, maar dat de kosten voor de airconditioning de pan uit rijzen?

Zomertijd in Nederland

Kinderen die ’s avonds langer buiten spelen, ijscomannetjes die na zeven uur nog langs komen tuffen, terrasjes die vol zitten: met de zomertijd begint voor veel Nederlanders de zomer. Hoewel het zomerse seizoen pas op 21 juni begint, zijn we door de zomertijd frisser en fruitiger en brengen we meer tijd buitenshuis door. Gezellig in de tuin, naar het water of een fietstochtje maken: in de zomertijd kent gezelligheid totaal geen tijd!

Geplaatst op 28 maart 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

    Om te reageren moet je eerst inloggen

    Email*

    Wachtwoord*

    Blog je mee?

    Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

    Bericht insturen

    Nieuws melden

    Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

    Nieuws melden

    JouwAanbieding blog

    JouwAanbieding blog

    Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

    Voor ieder wat wils!

    Voor ieder wat wils!

    Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

    Vandaag

    Jarig vandaag
    • Wubbo Ockels (1946 - 2014)Nederlands eerste astronautWubbo Ockels
    • Lady Gaga (38)Amerikaanse zangeresLady Gaga
    • David 'chip' Reese (1951 - 2007)Amerikaanse pokerproDavid 'chip' Reese
    Verleden vandaag
    • Eerste uitzending Radio Donna (1992)Radio Donna start haar eerste uitzending live vanuit Brussel.Eerste uitzending Radio Donna
    • Beatles treden niet meer op (1969)Ringo Starr kondigt aan dat de Beatles niet meer in het openbaar zullen optreden.Beatles treden niet meer op
    Spreuk van de dag

    Liefde zit in een klein hoekje. Jammer dat de aarde rond is.

    Nieuwsbrief

    Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

    • Mis geen aanbieding meer!
    • Al het voordeel in je mailbox
    • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
    • Eenvoudig in- en uitschrijven
    • Ontvang exclusieve deals

    Alle deals in 1 nieuwsbrief!

    Inschrijven