Blog

ACM waarschuwt voor nepwebshops op social media

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Lianne
Categorie: Webwinkels
Geplaatst op: 6/11/2018

6
nov

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gestart met de campagne Webshop of nepshop? om consumenten te waarschuwen voor aankopen bij nepshops via sociale media.

Bedrijven benaderen consumenten nu ook via social media om hun producten aan te bieden. Dit gebeurt volgens de ACM gericht en rechtstreeks, soms zelfs zonder tussenkomst van een website. Dit maakt dat je als consument minder goed bent beschermd, laat de organisatie weten. Als het product niet voldoet of helemaal niet wordt ontvangen, blijkt de afzender vaak onbekend en onvindbaar. Daardoor kun je de verkoper ook niet aanspreken als er iets mis gaat met de aankoop. De schade voor consumenten bedroeg vorig jaar bijna 5 miljoen euro.

Social media vluchtig

Evert Jan Hummelen, waarnemend directeur Consumenten van de ACM: “Als je iets koopt via social media moet je extra goed opletten. Het medium is vluchtig. Dit maakt het aanbod en de aanbieder ook vluchtig. Mocht je verhaal willen halen, dan weet je soms niet bij wie. Met onze campagne waarschuwen we consumenten hiervoor. We geven tips over wat zij zelf kunnen doen.”

Tips voor consumenten

De ACM start vandaag via haar loket ConsuWijzer deze campagne om consumenten te wijzen op de risico’s van het kopen via social media. Dit gebeurt via filmpjes die worden getoond via social media en met radiocommercials. Een aantal tips zijn:

1. Check reviews om de betrouwbaarheid van de aanbieder te controleren
Kies een betaalmethode met geld-terug garantie (verzekerd betalen) of betaal achteraf.
Consumenten kunnen hun ervaringen melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM. Dit kan via WhatsApp en social media, maar ook telefonisch of per mail. ConsuWijzer geeft ook advies over de vervolgstappen die je kunt nemen.

2. Nepshops
Bij het kopen via social media is het vaak onduidelijk wie de aanbieder is van het product en onder welke voorwaarden je het koopt. Terwijl de online aanbieder je hierover wel moet informeren. Soms gaat het ook om nepshops en ontvang je het bestelde product helemaal niet. Dan pas kom je erachter dat de pagina waarop je het product kocht verdwenen is. Daardoor wordt het onmogelijk om de aanbieder aan te spreken.

Bron: ACM

Geplaatst op 6 november 2018

Delen via:

Lianne

Over Lianne

Deze duizendpoot houdt JouwAanbieding.nl nauwlettend in de gaten zodat alle content netjes wordt gepresenteerd. Met haar krachtige teksten informeert deze koopjesjager jou over het laatste nieuws uit de wereld van aanbiedingen, kortingen en e-commerce.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Hans Smolders (59)Oud-chauffeur van Pim Fortuyn en oud-ijshockeyerHans Smolders
  • Johan Neeskens (68)Nederlands voetballer en voetbaltrainerJohan Neeskens
  • Tommy Lee Jones (73)Amerikaans acteurTommy Lee Jones
  Verleden vandaag
  • Zoekmachine Google (1997)Google Inc. lanceert haar revolutionaire zoekmachine Google.Zoekmachine Google
  • 1e vlucht rond de maan (1968)De Zond 5 wordt gelanceerd en is daarmee de eerste ruimtevlucht rond de maan die terugkeert naar de aarde.1e vlucht rond de maan
  Spreuk van de dag

  Niemand houdt zoveel van hard werken als diegene die ervoor betaalt.

  Website van de dag
  Knmi.nl screenshot
  Knmi.nlAlle weerwaarnemingen, weerkaarten, verwachtingen en waarschuwingen op een rijtje.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven