Blog

Nu in de bios: Star Wars The Force awakens

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Uitstapjes
Geplaatst op: 17/12/2015

17
dec

Een verhaal van ruimteslagen, lightsaber gevechten, aliens, robots en snelle achtervolgingen maar ook van liefde, tragedie, subtiele humor, spanning en sensatie. Met een fenomenale oude en nieuwe sterrencast en een adembenemend plot. Het zevende deel van het Star Wars epos – geregisseerd door JJ Abrams - heeft weer alle ingrediënten voor een kaskraker. En dat in ‘a galaxy far far away…’

Gisteren ging 'ie in Nederland première. Het langverwachte 7e deel van Star Wars. Met de veelbelovende titel: The Force Awakens. Regisseur JJ Abrams heeft zichzelf – volgens de kenners – enorm overtroffen. Star Wars: you’ll love it, or you’ll hate it. Het is pure cult en nostalgie en dat vinden we allemaal stiekem leuk.Let op: onderstaand stuk kan spoilers bevatten.

May the force be with you

Hoe zat het ook alweer met Luke en consorten? Waar ging/gaat Star Wars eigenlijk over? Wij spraken met Star Wars-fan en expert Maurice Smits.

Smits: “In Star Wars staat The Force centraal. The Force is de energie die alle levende wezens door heel het universum bindt. Een relatief klein deel van de bevolking van het universum kan de Force gebruiken, dit zijn de Jedi. Zij gebruiken de Force voor goede doeleinden en staan voor het Goede. Daartegenover is er een kleine groep die de Force gebruikt voor het kwaad, genaamd de Sith. Zij vertegenwoordigen het Kwaad.

In de episodes 1 t/m 3 maken we kennis met Anakin Skywalker. Anakin wordt door Jedi Meester Obi-Wan Kenobi opgeleid tot Jedi, om de Galactische Republiek te dienen. De kanselier van de Republiek, Palpatine, stiekem een Sith Meester, heeft grootse plannen met de Republiek. Hij overtuigt Anakin om zich bij hem aan te sluiten. Anakin, die jarenlang voor het Goede vocht, loopt over naar de Duistere kant (Dark side) en wordt de rechterhand van Palpatine. Laatstgenoemde heeft zich inmiddels tot Keizer heeft gekroond en de Republiek omgevormd tot Keizerrijk. Anakin gaat voorts door het leven als Darth Vader. Vader en de Keizer zijn verantwoordelijk voor de uitroeiing van de Jedi, daarbij geholpen door het kloonleger.In episodes 4 t/m 6, de Keizer is nu al ruim 20 jaar aan de macht, ontmoeten we Luke Skywalker en Princess Leia. Samen met Han Solo en diens loyale Wookiee Chewbacca sluiten zij zich aan bij de Rebellen, die van plan zijn om het kwaadaardige Keizerrijk omver te werpen en vrede te brengen in het sterrenstelsel. In de strijd die daarop volgt, leren we dat Luke en Leia de kinderen zijn van Darth Vader. Luke, de nieuwe hoop op de voortzetting van de Jedi Orde, wordt getraind door de nu oude Obi-Wan, en later door Jedi Meester Yoda. In een laatste confrontatie tussen de Rebellen en het Rijk, en tussen Luke en Darth Vader en de Keizer, wordt het Rijk eindelijk verslagen.

In episode 7 wordt de Skywalker bloedlijn vervolgd, maar het precieze verhaal is niet bekend. Ze doen immers een geweldige job om te voorkomen dat het plot naar buiten lekt. Alle films hebben 2 constanten, namelijk 2 robots; de neurotische C-3PO en vrolijke maar dappere R2D2. Volgens de geestelijk vader van Star Wars, George Lucas, kun je de robots zien als de vertellers van het verhaal.”

‘Luke, I’m your father’

In 1977 kwam het 1e deel van Star Wars A New Hope uit. Het eerste deel van de 'original trilogy' is eigenlijk het vierde deel van de gehele serie. In het begin van de 21e eeuw kwamen pas de prequels uit. Verwarrend? Onderstaand schema zal wat duidelijkheid scheppen in dit intergalactische verhaal.

Star Wars episode I: The Phantom Menace1999Prequel trilogy
Star Wars episode II: Attack of the Clones2002
Star Wars episode III: Revenge of the Sith2005
Star Wars episode IV: A New Hope1977Original trilogy
Star Wars episode V: The Empire Strikes Back1980
Star Wars episode VI: Return of the Jedi1983
Star Wars episode VII: The Force Awakens2015Sequel trilogy
Star Wars episode VIII: unknown title2017
Star Wars episode IX: unknown title2019

Sterrencast

Wie herinnert de sonore stem van James Earl Jones niet? Die als Darth Vader de hele wereld op zijn kop zette. In Star Wars VII: The Force Awakens komt de sterrencast van toen weer terug. Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fisher zijn weer van de partij en dat is volgens de diehard Star Wars fans ‘helemaal te gek!’ Naast Daisy Ridley (Rey) en Adam Driver (Kylo) Oscar-winnares Lupita Nyong’o (Twelve Years a Slave) heeft een rol weten te bemachtigen.

In a galaxy far far away: Star Wars 2015

Kleding- en speelgoedmerken zijn al sinds de zomer in de ban van de nieuwe Star Wars. Chewbacca mutsen, shirts met Yoda en allerhande spelerijtjes. Ook de lightsaber chopsticks vinden gretig aftrek bij het publiek. De wereld is wederom in de ban van the Force. Want the Force is with you. Always.

Ook zo ongelooflijk benieuwd naar de nieuwe Star Wars? Bekijk de trailer of ga naar de bioscoop. Wij wensen jou een fijne film toe!

Geplaatst op 17 december 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Jamie Oliver (47)Britse chef-kok, The Naked ChefJamie Oliver
  • Willem II van Oranje (1826 - 1850)Prins van OranjeWillem II van Oranje
  • Henry Kissinger (99)Amerikaanse diplomaat en politicus van joodse afkomst.Henry Kissinger
  Verleden vandaag
  • Opening Beurs van Berlage (1903)In Amsterdam wordt de Beurs van Berlage geopend door koningin Wilhelmina.Opening Beurs van Berlage
  • Ongeval Christopher Reeve (1995)Acteur Christopher Reeve, bekend door zijn rollen als Superman, valt van zijn paard en raakt daarbij verlamd.Ongeval Christopher Reeve
  Spreuk van de dag

  Wie 2 keer het wiel uitvindt, kan een fiets maken.

  Website van de dag
  Emerce.nl screenshot
  Emerce.nlAltijd op de hoogte van de laatste trends in marketing, media en e-business. Emerce is ook beschikbaar in papiervorm.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven