Blog

Begin van de winter!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Seizoenen
Geplaatst op: 21/12/2015

21
dec

Schaatsen, skiën, vorst en lage temperaturen. Dat is de winter. Een seizoen vol feestelijkheden, hoopvolle sneeuwliefhebbers en neerslachtige zomerkinderen. Van Siberische winters is geen sprake, maar een wit winterlandschap zal toch wel weer leuk zijn.

Vandaag begint de winter. Nou ja, de officiële aanvangstijd van de zogenaamde astronomische winter (wanneer de zon ’s middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel staat) op het noordelijk halfrond is rond 21 december. De winter, ten noorden van de evenaar, start op 21 december met de winterzonnewende en eindigt op 21 maart met de equinox (wanneer de zon ’s middags loodrecht aan de hemel staat). Dan pas begint de lente.

Winter wonderland

De winter is 1 van de 4 seizoenen naast lente, zomer en herfst en betreft de volgende een 4 maanden: december – januari – februari - maart. In de winter zijn de dagen kort en de temperaturen vrijwel laag. Normaliter is er regelmatige sprake van vorst, worden verkeerswaarschuwingen vanwege ijzel uitgeroepen en hopen we stiekem op een leuke sneeuwstorm, zodat het lokale sneeuwballengevecht plaats kan vinden. Door het smelten van ijskappen zijn de seizoen echter flink verstoord. Het is dus lang geleden dat we konden spreken van een witte Kerst en ‘giet het ook nog niet oan’ met de Elfstedentocht. In januari komen de krokussen al op en kruipen winterdieren versuft en enigszins slaperig uit hun holletje. De hoogst gemeten temperatuur in het vorige seizoen was maar liefst 21,7 graden. Enfin, het kan vriezen, het kan dooien. Letterlijk en figuurlijk.

Vier de winter

De winter is niet alleen maar een periode van kou kleumen en klunen. Nee, in de winter wordt ook veel gevierd. Zowel lekker thuis of op school met familie, vrienden en huisdieren, als buiten op straat met kalkoen, vuurwerk, snoephartjes en confetti.

DatumFeest
24 decemberKerstavond
25 decemberEerste Kerstdag
26 decemberTweede kerstdag
31 decemberOudjaar
1 januariNieuwjaar
6 januariDriekoningen
6 februari t/m 9 februariCarnaval
14 februariValentijnsdag

Winterse feiten

De winter is het ideale seizoen voor sporten met sneeuw en ijs in de hoofdrol. Veel Nederlanders trekken er in de wintermaanden op uit om toch een besneeuwd landschap te zien. De wintersportvakantie is populairder dan ooit. Een hang naar kneuterigheid en ouderwetse gezelligheid. Zeg nou zelf, wat is heerlijker dan na een dagje pistes te trotseren een glühweintje te drinken in de après-skibar? Niet voor iedereen is de winter het seizoen om lekker uit je plaat te gaan. Door de donkere dagen, lage temperaturen en bijkomende neerslachtigheid kampt een deel van de Nederlanders met een heuse winterdepressie.

Winter 2015

Handschoenen, chocolademelk, schaatsen en gezelligheid. De winkels liggen er vol mee en de (meestal gebreide) accessoires wachten om gekocht te worden. Slijpmachines staan klaar om noren onder handen te nemen en strooizout wordt in groten getale aangeboden. Nederland is weer toe aan een echte winter. Laten we dus hopen dat de winter van 2015-2016 een seizoen vol winters plezier wordt. Fijne winter toegewenst!

Geplaatst op 21 december 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Lucia Rijker (54)Nederlandse boksster en filmactriceLucia Rijker
  • Alberto Contador (39)Spaanse wielrennerAlberto Contador
  • Richard Krajicek (50)Voormalige proftennisser. Won in 1996 Wimbledon.Richard Krajicek
  Verleden vandaag
  • Top 4000 op Radio 10 Gold (2005)De langste populariteitshitlijst ooit begon op deze dag met uitzenden. De marathon uitzending zou duren tot 24 december.Top 4000 op Radio 10 Gold
  • Aantreden regering na langste formatie (2011)In België treedt regering-Di Rupo aan, na een formatie van 541 dagen. Hiervoor kreeg België een Guinnes Book of Records vermelding.Aantreden regering na langste formatie
  Spreuk van de dag

  Als je naar het verleden kijkt, sta je met je rug naar de toekomst.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven