Blog

De klok gaat 1 uur terug: Wintertijd!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Seizoenen
Geplaatst op: 24/10/2015

24
okt

Op de laatste zondag van oktober gaat standaard de wintertijd in. De klok gaat dan een uur terug: terug naar de gewone (Greenwich Mean Time) tijd. De zomer- en wintertijd werden voor het eerst gehanteerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet alle landen doen mee aan de zomer- en wintertijd, waardoor de vraag rijst of het geen regelrechte tijdsverspilling is.

Vannacht om 03:00 uur zetten we de klok een uur terug en gaat de wintertijd in. Dit betekent dat we morgen kunnen uitslapen en dat we een extra lange dag hebben. De overgang van de zomertijd naar de wintertijd is de meest perfecte avond voor feestgangers: zij kunnen een uurtje langer uit.

Duitse tijd

In 1907 stelde de Engelsman William Willet de zomer- en wintertijd voor, maar pas tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers de zomertijd gehandhaafd. De Verenigde Staten volgden en tot aan de Tweede Wereldoorlog werd zomer- en wintertijd gebruikt. Daarna gingen we over op de gewone tijd. Sinds 1977 is de zomertijd weer ingevoerd en moeten mens en dier twee keer per jaar bioritmisch gezien flink omschakelen.

Standaardtijd

Bij overgang naar de wintertijd schuift de periode van het daglicht een uur op. ’s Ochtends wordt het dan vroeger licht en ’s avonds wordt het dan vroeger donker. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt maar liefst vijf maanden. Spreken we over de gewone tijd, dan spreken we over de standaardtijd of Greenwich Mean Time (GMT): de middelbare tijd in Greenwich, Engeland. Door Greenwich, een stadsdeel van Londen, loopt de nulmeridiaan, wat betekent dat de lengtegraad gelijk is aan 0. Vanuit deze setting worden de tijdzones overal ter wereld ingedeeld. Naar het Oosten toe is het tijdsverschil een uur of meer in de plus, naar het Westen toe is het tijdsverschil een uur of meer in de min.

Wereldtijd

In de Europese Unie loopt de wintertijd van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Alleen IJsland, Rusland en Wit-Rusland doen niet mee aan zomer- en wintertijd, net als de overzeese boven-en benedenwindse eilanden van ons koninkrijk. Over de hele wereld zijn er 70 landen die de zomer- en wintertijd hanteren. Wetenschappers hebben onderzocht dat de scheiding van de zomer- en wintertijd alleen nuttig is rondom de keerkringen en poolcirkels. De Noord- en Zuidpool kennen namelijk geen nacht en er zit nauwelijks variatie tussen de lengtes van de tropendagen. Hoogste tijd voor een nieuwe tijd dus.

Wintertijd in Nederland

Wintertijd: tijd voor gezelligheid, tijd voor elkaar. Gezelschapsspelletjes worden tevoorschijn getoverd. Het is knus in huis. Boerenkool met stamppot en chocolademelk. Nederland op zijn best. Toch is het even stressen op de laatste zondag van oktober, wanneer de wintertijd ingaat. Gaat de wijzer van de klok nou vooruit of achteruit? Daarom een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, en in het najaar gaat de klok een uur achteruit. Of dat ook voor de biologische klok geldt, dat weet niemand. Eén ding is zeker: een groot aantal mensen heeft flink last van de klok die wordt verzet.

Slaap lekker vannacht en geniet van dat uurtje extra!

Geplaatst op 24 oktober 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Lucia Rijker (54)Nederlandse boksster en filmactriceLucia Rijker
  • Alberto Contador (39)Spaanse wielrennerAlberto Contador
  • Richard Krajicek (50)Voormalige proftennisser. Won in 1996 Wimbledon.Richard Krajicek
  Verleden vandaag
  • Top 4000 op Radio 10 Gold (2005)De langste populariteitshitlijst ooit begon op deze dag met uitzenden. De marathon uitzending zou duren tot 24 december.Top 4000 op Radio 10 Gold
  • Aantreden regering na langste formatie (2011)In België treedt regering-Di Rupo aan, na een formatie van 541 dagen. Hiervoor kreeg België een Guinnes Book of Records vermelding.Aantreden regering na langste formatie
  Spreuk van de dag

  Als je naar het verleden kijkt, sta je met je rug naar de toekomst.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven