Blog

Moederdag

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Moederdag
Geplaatst op: 10/5/2015

10
mei

Op de tweede zondag in mei wordt in een groot aantal landen, waaronder Nederland, wereldwijd Moederdag gevierd. De Amerikaanse Anna Jarvis zorgde ervoor dat Moederdag in de Verenigde Staten een feestdag werd. Ook winkels en bedrijven maken er ieder jaar weer één groot commercieel feest van.

Vandaag is het Moederdag. Vandaag overladen we onze moeder (oma, echtgenoot of schoonmoeder) met cadeautjes, brengen haar een zelfgemaakt ontbijtje op bed en zetten we haar op allerlei mogelijke manieren in het zonnetje. Een zondag lang niet afwassen, koken, stofzuigen of de was opvouwen, maar gewoon simpelweg genieten.

Mama, je bent de liefste van de hele wereld

Zo’n 100 jaar geleden leefde er in het stadje Grafton (West-Virginia, VS) een meisje genaamd Anna Jarvis. Anna was vernoemd naar haar eigen moeder Ann Maria en die twee waren dol op elkaar. Op een dag werd moeder Ann ziek en haar dochter vroeg liefdevol wat haar laatste wens zou zijn. Ann antwoordde: ‘Ik zou zo graag dat er een dag in het leven werd geroepen, waarop alle moeders in de watten worden gelegd.’ Na het overlijden van haar moeder – op de tweede zondag in mei – stapte Anna naar de dominee met de vraag of de wens van haar moeder kon worden ingewilligd. De dominee was enorm enthousiast en organiseerde met liefde en plezier de herdenking. Dit mondde uit in een bijzonder feest, welke landelijke bekendheid verwierf zelfs tot aan het Witte Huis. In 1914 besloot de toenmalige president van de Verenigde Staten dat op elke tweede zondag van mei Moederdag moest worden gevierd. Sindsdien geven mensen die dag hun moeders speciale aandacht. Gewoon omdat mama de liefste van de hele wereld is. Moederdag stak de oceaan over en rond 1925 begon de traditie in Nederland.

Even aan m’n moeder vragen

Met Moederdag willen wij verwennen onze moeders graag verwennen met de mooiste cadeautjes en daar spelen winkels gretig op in. Wist je dat Anna daar helemaal niet blij mee was? Zij wilde dat kinderen een tekening maakten of een lief briefje schreven in plaats van parfum en dure keukenapparaten te kopen. Hevig verontwaardigd liet ze dat aan de regering weten, maar het was al te laat. Moederdag begon een aantal jaar na de invoering al behoorlijk commercieel te worden. Vandaag de dag weten we niet beter. Roze gekleurde folders vallen ruimschoots op tijd op de deurmat en ook webshops zijn druk bezig met het versturen van pakketjes met prachtige (of praktische) attenties. Kosten, noch moeite worden bespaard om onze moeders te verwennen. Op de basisschool wordt er in de onderbouw nog altijd veel geknutseld voor Moederdag. Herinner je jouw macaroniketting nog? De vilten broche met glitters? Of het fotolijstje van ijsstokjes? Ik weet zeker dat je moeder daar ongelooflijk blij mee was en dit vast nog ergens heeft bewaard. Het mooiste cadeau voor je moeder is trouwens dat je gewoon het hele jaar lief voor haar bent. Daar is mama het meest blij mee.

Moeder, ik wil bij de revue

Moederdag 2015. Wat zijn jouw plannen vandaag? Ga je op bezoek bij je moeke of gooi je het liefst je schoonmoeder uit het raam met de ijskast er achteraan? In het Beatrixtheater draait de familiemusical 'Moeder, ik wil bij de revue' – leuk om sowieso met je moeder heen te gaan – en in Rotterdam vindt de hippe Swanmarket plaats in het Museumpark. In Opperdoes ben je van harte welkom op het Ot & Sien Festival Twisk, waar ze vandaag een heuse ambachtsfair hebben. In Zeeland kun je naar het EEF (Eindeloos Eiland Festival), waar het heerlijk genieten is aan de kust. Is je moeder dol op shoppen? In veel grote steden is het koopzondag. Houdt je moeder van films of kunst? Ga dan lekker naar de bioscoop of het museum. Vindt je moeder het heerlijk om lekker ergens te borrelen of te eten? Spring dan op de fiets en rijd naar het terras. Vandaag is het Moederdag en dat betekent dat je moeder bepalen mag, wat zij graag wil doen. Fijne Moederdag!

Geplaatst op 10 mei 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Kelly Pfaff (47)Vlaamse presentatrice, model en zangeresKelly Pfaff
  • Lenny Kravitz (60)Amerikaanse zangerLenny Kravitz
  • Erica Terpstra (81)Voormalig Nederlands zwemster, politicaErica Terpstra
  Verleden vandaag
  • Huwelijk Michael Jackson (1994)De wereldberoemde Michael Jackson trouwt met Lisa Marie Presley, het enige kind van Elvis Presley.Huwelijk Michael Jackson
  • Aanname Europese vlag (1986)De Europese vlag wordt geaccepteerd door de Europese Unie; een blauwe vlag met daarop 12 gele sterren in een cirkel.Aanname Europese vlag
  Spreuk van de dag

  Als je spreekt moeten je woorden beter zijn dan je zwijgen.

  Website van de dag
  SoundCloud.com screenshot
  SoundCloud.comNeem je eigen tracks op en deel ze eenvoudig met je vrienden of zoek de muziek van je favoriete artiesten op!Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven