Blog

Vandaag: Prinsjesdag

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Evenementen
Geplaatst op: 15/9/2015

15
sep

Op de derde dinsdag van september valt Prinsjesdag. Sinds de 19e eeuw een dag waarop het regerend staatshoofd van Nederland de troonrede uitspreekt in de Ridderzaal in Den Haag. Prinsjesdag gaat tevens gepaard met een ceremoniële rit in de gouden koets, het bespreken van de miljoenennota en andere opmerkelijke, koninklijke tradities.

Vandaag is het Prinsjesdag. Deze derde dinsdag van september is al 200 jaar voor de Nederlandse politiek een belangrijke dag, omdat het staatshoofd de troonrede uitspreekt in de hofstedelijke Ridderzaal. In de troonrede staan de plannen van regering voor het komende jaar op het gebied van wetgeving en bestuur, alsmede beschouwingen inzake opvallende gebeurtenissen in ons land en elders ter wereld. Na de troonrede volgen in de Tweede Kamer de algemene beschouwingen en het bespreken van de miljoenennota.

Een geschiedenis van dag tot dag

In de 17e en 18e eeuw werd Prinsjesdag al gebruikt om de verjaardagen van de Prinsen van Oranje te vieren. Op 2 mei 1814 echter vond de eerste Prinsjesdag plaats in de vorm die ons allen bekend is. In de eerste helft van de 19e eeuw vond Prinsjesdag op de eerste maandag in november en later op de derde maandag van oktober plaats. In 1848 pleitte de Tweede Kamer voor meer tijd wat betreft het behandelen van de begroting: Prinsjesdag werd zodoende nog een maand vervroegd. Al gauw bleek dat voor veel Kamerleden de maandag geen ideale dag was. Zij kwamen uit alle windstreken van het land en moesten zich dus haasten om op tijd in Den Haag te zijn. Vanwege de zondagsrust was reizen op deze dag geen optie en zo geschiedde het dat bij de grondwetswijziging van 1887 de maandag werd vervangen door de dinsdag.


Miljoenennota

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem presenteert vol trots het koffertje, waarin de bekende miljoenennota zit. Deze bagage komt uit de zogenaamde Prinsjesdagstukken, waarvan de Rijksbegroting, het Belastingplan en het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen ook deel uitmaken. Met al wat er financieel gaande is in ons land, zouden we volgens de kenners wel tien koffers nodig hebben om de miljoenennota te vervoeren. Gelukkig gaat ook de regering met de tijd mee: de miljoenennota staat voortaan op een cd. Koninklijke kwestie van besparen? De plannen van het kabinet zijn dit jaar trouwens al uitgelekt.

Koninklijke rituelen en royale hoedjes

Van commandanten tot de kapel, van escortes der Cavalerie tot de adjudant-generaal: met in totaal vier rijtuigen en vergezeld van veel militair vertoon trekt de koninklijke stoet jaarlijks door Den Haag, voorafgaand aan de troonrede, van Paleis Noordeinde tot aan de Ridderzaal. In de Gouden Koets zetelt Koning Willem-Alexander en de belangrijkste leden van ons koningshuis, die immer hartelijk worden toegejuicht en begroet door het volk langs de kant van de weg.

Prinsjesdag is ook een soort modeshow. De dames die het uitspreken van de troonrede mogen bijwonen, dragen opmerkelijke hoedjes. Deze hippe hoofddeksels worden later uitvoerig besproken in de media, compleet met rapportcijfers en eventuele fashiontips. In de jaren ’80 was het op de 3e dinsdag van september bij de HEMA Prijsjesdag. De leuke artikelen waren deze dag nog goedkoper en bij 4 (wel roze) tompoucen hoefde je er maar 3 te betalen. Wat een feest!

Prinsjesdag 2015

Voor Koning Willem-Alexander is het zijn 3e Prinsjesdag als staatshoofd. Ik ben benieuwd wat Maxima draagt en of haar hoedje bij haar outfit past. Hoe zullen de prinsesjes er uitzien? Wat voor financiële verrassingen zitten er vandaag in het koffertje? De hamvraag is uiteindelijk of dat wij Nederlanders zo goed hebben bezuinigd dat de minister van Financiën ons allen op een oranje tompouce van Hema kan trakteren, mits deze vandaag wordt verkocht.

Of je nu de troonrede live gaat volgen, in Den Haag aan de kant van de weg gaat staan of gewoon je eigen ding; wij wensen je een fijne Prinsjesdag toe!

Geplaatst op 15 september 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Connie Breukhoven (70)Nederlandse zangeres en tv persoonlijkheidConnie Breukhoven
  • Matt le Blanc (54)Amerikaanse acteurMatt le Blanc
  • Tom Hiariej (33)Nederlands profvoetballerTom Hiariej
  Verleden vandaag
  • Geboorte eerste reageerbuisbaby (1978)In het Verenigd Koninkrijk wordt Louise Brown geboren, de eerste reageerbuisbaby ter wereld.Geboorte eerste reageerbuisbaby
  • Lance Armstrong wint 6e Tour de France (2004)De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong wint voor de 6e keer de Tour de France en wordt daarmee recordhouder.Lance Armstrong wint 6e Tour de France
  Spreuk van de dag

  Verjaardagen zijn gezond: hoe meer je er hebt, hoe langer je leeft.

  Website van de dag
  Limango.nl screenshot
  Limango.nlDe shopping community voor iedereen met hoge kortingen op merkartikelen.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven