Blog

Vanaf vandaag BKR-registratie bij afsluiten duur abonnement met toestel

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Evelien
Categorie: Mobiel
Geplaatst op: 1/5/2017

1
mei

Vanaf vandaag moeten telecomproviders verplicht een inkomenstoets uitvoeren bij het verstrekken van krediet voor mobiele telefoons. Wanneer je een abonnement met toestel op afbetaling afsluit, ga je volgens de wet een lening aan. Deze lening wordt vanaf 1 mei 2017 geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De nieuwe regelgeving moet consumenten beschermen tegen te hoge schulden.

Registratie telefoonabonnement met toestel

Wanneer je vanaf vandaag een nieuw telefoonabonnement in combinatie met een toestel afsluit, kun je een kredietregistratie bij het BKR verwachten. Telefoonabonnementen met een toestel van meer dan 250 euro op afbetaling worden namelijk per 1 mei 2017 gezien als lening. De kosten voor deze lening zijn hierbij verwerkt in je abonnementskosten. Telecomproviders zijn voor het afsluiten van een nieuw abonnement verplicht om jouw kredietstatus bij het BKR op te vragen. Ook worden je inkomen en woonlasten gecontroleerd.

 

Gevolgen kredietstatus

De nieuwe wetgeving wordt opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het afsluiten van een abonnement met een duur toestel gaat dus op de schop en heeft directe gevolgen voor je kredietstatus. Telecomproviders mogen zelf de richtlijnen bepalen voor het wel of niet verstrekken van een abonnement, maar de lening die je afsluit wordt in alle gevallen geregistreerd bij het BKR. Het kan zelfs zo zijn dat je geen abonnement met dure telefoon kan afsluiten wanneer je niet kredietwaardig bent. De nieuwe regels moeten consumenten beschermen tegen te hoge schulden.

Andere gevolgen

Het afsluiten van een telefoonabonnement met toestel wordt dus per vandaag gezien als het aangaan van een lening. Je nieuwe abonnement heeft hiermee direct invloed op het aangaan van andere toekomstige leningen, zoals een hypotheek. De Hypotheekshop.nl heeft een rekenvoorbeeld op haar website gepubliceerd waarbij je 4.000 euro minder kan lenen wanneer je bij het BKR staat geregistreerd met een smartphone van 360 euro die je in 2 jaar afbetaalt. Voor gezinnen die meerdere mobiele abonnementen hebben afgesloten loopt dit bedrag al gauw op tot meer dan 10.000 euro. Wanneer je een nieuw toestel wil scoren op afbetaling, is het een goed idee om na te denken of je binnenkort een andere lening wil afsluiten. De grens ligt op 250 euro, goedkopere telefoons worden niet geregistreerd. Je kan om een BKR-registratie te voorkomen een goedkoper toestel aanschaffen, alvast een groot deel van je toestel afbetalen bij aanvang van je abonnement óf het toestel los kopen.

Kosten duidelijker

Als gevolg van de nieuwe wetgeving begonnen telecomproviders en verkopers van telefoonabonnementen begin dit jaar met het duidelijker communiceren van kosten bij een telefoonabonnement. Zo worden de abonnementskosten, toestelkosten en leningkosten vanaf nu duidelijk vermeld. Ook wordt er overal duidelijk gewaarschuwd voor de kosten van een lening met de boodschap "Let op! Geld lenen kost geld". Coolblue.nl liet eind januari weten door de nieuwe regels te vrezen voor logistieke- en serviceproblemen en heeft daarom besloten per 1 februari 2017 geen abonnementen meer aan te bieden.

Geplaatst op 1 mei 2017

Delen via:

Evelien

Over Evelien

Deze duizendpoot houdt JouwAanbieding.nl nauwlettend in de gaten zodat alle content dag in dag uit netjes wordt gepresenteerd. Heb je een vraag voor onze klantenservice? Evelien staat altijd klaar om je te helpen. Met haar allesziende oog speurt zij iedere kortingsactie of online verkoop razendsnel op.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Chris Rea (70)Brits zangerChris Rea
  • Jos Verstappen (49)Nederlandse ex-Formule-1-coureurJos Verstappen
  • Laura Jansen (44)Nederlandse singer-songwriterLaura Jansen
  Verleden vandaag
  • Start AEX-Index (1983)De AEX (Amsterdam Exchange Index) gaat van start met een koers van 100 punten.Start AEX-Index
  • The Beatles populairder dan Jezus (1966)John Lennon doet op deze dag de opmerkelijke uitspraak dat The Beatles meer populariteit genieten dan Jezus.The Beatles populairder dan Jezus
  Spreuk van de dag

  Drinken halveert je leven, maar je ziet dubbel zoveel.

  Website van de dag
  Twitter.com screenshot
  Twitter.comEen van de bekendste social media netwerken waarmee je berichtjes van max. 140 tekens kan publiceren.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven