Blog

Wie Blokker koopt, krijgt geld toe

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Lianne
Categorie: Webwinkels
Geplaatst op: 27/2/2019

27
feb

De familie Blokker is bereid de nieuwe eigenaar van Blokker een 'substantieel' bedrag mee te geven als bruidsschat. De familie ziet zichzelf genoodzaakt het bedrijf dat hun familienaam draagt in de etalage te zetten. De eigenaren doen er echter alles aan om de geschiedenis van het bedrijf voort te zetten. 'Mislukken is geen optie'.


Het klinkt te mooi om waar te zijn. Je kunt een bedrijf ‘gratis’ overnemen en de oude eigenaren geven ook nog eens tientallen miljoenen euro’s mee om te investeren. Toch is dit precies het aanbod dat de familie Blokker op tafel heeft gelegd om van de gelijknamige winkelketen af te komen, meldt het NRC, dat topman Michiel Witteveen interviewde.

Mislukken is geen optie

Medio november maakte het 122 jaar oude familiebedrijf (1,6 miljard euro omzet, 4.700 werknemers) bekend een nieuwe eigenaar voor de huishoudwinkels te zoeken. Onder de Blokker Holding behoren behalve Blokker ook koopjeswinkel Big Bazar en franchiseformule Marskramer. Een faillissement van de Blokker-keten is voor de familie echter onaanvaardbaar. "Ik huiver bij dat woord”, zegt Michiel Witteveen, topman van Blokker Holding. Mislukken van het verkoopproces is dan ook 'geen optie'. 

De overkoepelende Blokker Holding heeft maar één financier: de familie. De keten heeft voor hen meer dan materiële betekenis. Niet voor niets was verkoop van de huishoudketen tot voor kort onbespreekbaar. Eigenaren Ab en Els Blokker willen nu de 'bruidsschat' gebruiken zodat hun personeel goed terecht komt. Bovendien zijn Els en Ab Blokker eigenaar van enkele tientallen panden waarin de keten is gevestigd. Daaraan wordt goed verdiend, bleek onlangs uit het jaarverslag van de investeringsmaatschappij van de familie. Zou de keten failliet gaan, dan vallen die huurinkomsten weg.

Onderhandelingen

Het meegeven van financiering betekent ook dat de familie voorwaarden stelt aan de besteding van het geld en het bedrag gefaseerd zal uitkeren. Bovendien is het gebruikelijk dat de verkoper in ruil voor de bruidsschat eist dat de nieuwe eigenaar eigen geld in het bedrijf steekt, zegt een overname-expert tegen de krant. "Dat vergroot de kans dat er keihard voor wordt gevochten om het bedrijf weer een succes te maken.” Wat de familie precies van een nieuwe eigenaar eist, wil Witteveen niet zeggen. Wel is het zo dat de familie bereid is een grotere bruidsschat mee te geven naarmate een koper meer belooft. Harde eisen over werkgelegenheid en de toekomst van de ongeveer 550 Blokker-winkels in Nederland en België liggen niet voor de hand. Daarvoor is de onderhandelingspositie van de Blokkers te zwak en zijn de problemen bij de winkelketen te groot.

Het concern is in gesprek met nog 5 kandidaten en hoopt voor de zomer tot een akkoord te komen. Witteveen: "Het is een bedrijf met een heritage van 122 jaar. Daar ga je met heel veel respect mee om.”

Geplaatst op 27 februari 2019

Delen via:

Lianne

Over Lianne

Deze duizendpoot houdt JouwAanbieding.nl nauwlettend in de gaten zodat alle content netjes wordt gepresenteerd. Met haar krachtige teksten informeert deze koopjesjager jou over het laatste nieuws uit de wereld van aanbiedingen, kortingen en e-commerce.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Sinéad O'Connor (56)Ierse singer-songwriter. 'Nothing Compares 2 U' betekende haar doorbraak.Sinéad O'Connor
  • Theo Maassen (56)Nederlands acteur en cabaretier. Speelde in diverse series en films.Theo Maassen
  • Teri Hatcher (58)Amerikaanse actrice. Bekend van de serie 'Desperate housewives'.Teri Hatcher
  Verleden vandaag
  • Europese lancering Nintendo Wii (2006)De opvolger van de GameCube was vooral vernieuwend door de bewegingsgevoelige Wii-mote.Europese lancering Nintendo Wii
  • John Lennon vermoord (1980)Poplegende John Lennon wordt voor zijn huis in New York vermoord door Mark David Chapman.John Lennon vermoord
  Spreuk van de dag

  Niemand zal groeien, als je ze kleineert.

  Website van de dag
  Nationalgeographic.nl screenshot
  Nationalgeographic.nlReportages, reistips, weetjes, online shop en iedere maand een fotowedstrijd.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven