Blog

17 maart: St. Patrick's Day

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Evelien
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 17/3/2015

17
maa

Vandaag wordt er op verschillende plekken in de wereld St. Patrick's Day gevierd. Deze feestdag valt ieder jaar op 17 maart en wordt al sinds de 9e eeuw gevierd in Ierland om de beschermheilige Sint-Patricius te herdenken. St. Patrick's Day wordt tegenwoordig niet alleen in Ierland gevierd; ook in de Verenigde Staten, Canada en Australië zijn er vele festiviteiten omdat er in deze landen veel Ierse immigranten wonen. St. Patrick's Day staat volledig in het teken van de kleur groen!

Draag groen!

Volgens de oude verhalen gebruikte Sint-Patricius een klavertje om de Heilige Drie-eenheid uit te leggen aan de Ieren. Op St. Patrick's Day draagt daarom iedereen groen, of het nu een T-shirt is of een groen hoedje.Als je geen groen draagt heb je de kans geknepen te worden! Deze traditie bestaat al eeuwen, maar eigenlijk weet niemand zeker waarom mensen elkaar knijpen als ze geen groen dragen op St. Patrick's Day. Geen blauwe (of groene!) plekken? Draag iets in de kleur van het klavertje van Sint Patricius!

Eten en (groen?) bier

Bij feest hoort lekker eten en drinken, en dan natuurlijk in Ierse stijl. Traditiegetrouw wordt er op 17 maart veel kool met bacon of rundvlees gegeten. Uiteraard worden er ook vele 'pints' Iers Guiness bier en Ierse whiskey gedronken. Sommige St. Patrick's Day vierders gaan zelfs zo ver dat ze alleen groen eten en drinken nuttigen. Zelfs het bier krijgt dan een groene kleur!

Parades

Wereldwijd worden er op St. Patrick's Day veel parades georganiseerd. De St. Patrick's Day symbolen, zoals klavertjes en kabouters, zijn overal te zien op praalwagens en fanfares spelen Ierse volksmuziek. In New York wordt de grootste parade ter wereld gehouden. De parade heeft zo'n 150.000 deelnemers, bestaande uit fanfares, brandweermannen, soldaten, immigranten organisaties, culturele clubs en nog veel meer. Jaarlijks trekt de parade maar liefst 2 miljoen bezoekers!

Chicaco River

In het Amerikaanse Chicago nemen ze St. Patrick's Day wel heel serieus. In de aanloop naar de feestdag wordt de Chicago River namelijk groen geverfd met behulp van de fluoriscerende kleurstof fluoresceïne, wat bizarre plaatjes oplevert. Presidentsvrouw Michelle Obama is geboren in Chicago en laat sinds 2009 het water in de fonteinen bij het Witte Huis ook groen verven.

Geplaatst op 17 maart 2015

Delen via:

Evelien

Over Evelien

Deze duizendpoot houdt JouwAanbieding.nl nauwlettend in de gaten zodat alle content dag in dag uit netjes wordt gepresenteerd. Heb je een vraag voor onze klantenservice? Evelien staat altijd klaar om je te helpen. Met haar allesziende oog speurt zij iedere kortingsactie of online verkoop razendsnel op.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • James Cameron (68)Canadees filmregisseur, scriptschrijver en filmproducentJames Cameron
  • Ed van Thijn (1934 - 2021)Nederlands politicusEd van Thijn
  • Paul Jambers (77)Vlaams journalist, televisiepresentator, programmamakerPaul Jambers
  Verleden vandaag
  • Ringo Starr bij The Beatles (1962)Ringo Starr sluit zich aan bij de band The Beatles. Hij vervangt drummer Pete Best.Ringo Starr bij The Beatles
  • 1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika (1858)Via deze trans-Atlantische telegraafkabel kon men door morse-code communiceren in enkele minuten. Het was nog wel fraudegevoelig.1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika
  Spreuk van de dag

  Het aardige van ego?sten is dat ze nooit over anderen praten.

  Website van de dag
  Ditismijnteam.nl screenshot
  Ditismijnteam.nlMaak snel en gratis je eigen teamsite, helemaal in de stijl van jouw club, incl. standen en wedstrijdschema's.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven