Blog

5 december: Pakjesavond!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 5/12/2015

5
dec

Makkers staakt uw wild geraas, het heerlijk avondje is gekomen. Op 5 december vieren de Nederlanders het Sinterklaasfeest en laten zich verwennen met coole cadeaus en suikergoede heerlijkheden. Sinterklaas, een goedheiligman uit Turkije, is de laatste tijd vaak met zijn pieten in het nieuws en niet alleen in het Sinterklaasjournaal. Reden tot (piet) Paniek?

Vandaag is het Sinterklaas. De stoomboot die ginds uit Spanje kwam, meerde op 14 november jl. al aan in het pittoreske Meppel, waar de witte wieven de dienst uitmaakten. Met stroopwafel- en kaaspieten als chaperonnes gaf de goedheiligman wederom acte de présence in ons koude kikkerlandje en dat zorgde voor heel wat protest.

Sinterklaas, wie kent ‘m niet?

Om erachter te komen wie Sinterklaas nu daadwerkelijk was, gaan we terug in de tijd. Nicolaas werd meer dan duizend jaar geleden in het Turkse Myra. Zijn ouders leerden hem dat je mensen die het niet breed hebben, altijd moet helpen. Zo zorgde Nicolaas er bijvoorbeeld voor dat een dochter van een arme edelman toch kon trouwen en redde hij drie schoolkinderen. Na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard, vandaar de naam Sint-Nicolaas, oftewel Sinterklaas.

Hoofdmeester Jan Schenkman schreef rond 1850 verhalen over deze bisschop en zijn knechten, gekleed in middeleeuwse kostuums. De herkomst van die zwartgekleurde knechten is nog steeds onduidelijk. Het ene verhaal vertelt dat Nicolaas slaven vrijkocht, het andere verhaal heeft het over schoorsteenvegers en weer een verhaal spreekt over duistere demonen. Historicus en Sinterklaaskundige Frits Booy benadrukt dat geen van deze theorieën discriminerend van aard zijn. Aangezien er een deel van de Nederlanders er anders overdenkt is er al een aantal jaar een discussie gaande over het bestaan van Zwarte Piet. Oftewel de Duitse Ruprecht, de Zwitserse Schmuzli of Hans Trapp uit de Elzas. In België wordt er niet gebabbeld over de huidskleur van Piet, maar Nederland staat op zijn kop.

Sinterklaas in het journaal

Sinterklaas is de laatste tijd dus veelal in het nieuws. Gelukkig ook op een ouderwets gezellige manier. Jong en oud zit rond etenstijd aan de buis gekluisterd en luisteren en kijken vol verwachting naar het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok. De donkerharige nieuwslezeres laat menig (mannen)hart sneller kloppen en houdt Sintminnend Nederland op de hoogte van de laatste Goedheiligmanactualiteiten. Sint ‘Stefan Flodder van der Walle’ Nicolaas beleeft de meest hachelijke avonturen met zijn hoofdpiet Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer alias Piet Paniek en good old Maarten Wansink, die zijn stem deze dagen ook verleent aan allerhande speelgoedreclames. Pakjes verdwijnen, boten zijn lek, pepernoten zijn op…heel Nederland leeft intens mee met het wel en wee in het Pietenhuis, waar gelukkig altijd de maan door de bomen blijft schijnen.

Wie zoet is krijgt lekkers

Al in augustus worden we verblijd met winterse pepernoten en mierzoete marsepein. De chocoladeletters volgen snel en voor je het weet zitten we ouderwets gezellig met z’n allen taaitaaipoppen te verslinden. Speelgoedketens en flitsende reclames maken de kinderen ruimschoots op tijd knettergek met de nieuwste gadgets, spellen, trends en ander spul. Volwassenen kunnen de draak met elkaar steken door surprises en gedichten voor elkaar te creëren. Ook dat gebeurt alsmaar in de overtreffende trap. Elk jaar wordt er echter steeds meer uitgegeven aan sinterklaascadeaus. Waar is de tijd gebleven dat je pantoffels, een leesboek (of twee), een gezelschapsspel, kleurpotloden en een pyjama kreeg? Van ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’ is allang geen sprake meer.

Dag Sinterklaasje

De schoenen zijn gevuld, de pieten zijn afgeschminkt en Amerigo staat op stal bij te komen van de tochtjes door weer en wind. Flarden verdrietig inpakpapier zwerven door huis en stad en alle zoete kindertjes zijn lief aan het spelen met hun nieuwe speelgoed. Met stille trom verlaat Sinterklaas ons land. Onder de Spaanse zon geniet hij na van dit traditionele en oer-Hollandse kinderfeest en bereidt hij zich mentaal voor op het Sinterklaasfeest van volgend jaar. Hopelijk wordt dat wederom weer super gezellig. Fijne Sinterklaas!

Geplaatst op 5 december 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Lucia Rijker (55)Nederlandse boksster en filmactriceLucia Rijker
  • Alberto Contador (40)Spaanse wielrennerAlberto Contador
  • Richard Krajicek (51)Voormalige proftennisser. Won in 1996 Wimbledon.Richard Krajicek
  Verleden vandaag
  • Top 4000 op Radio 10 Gold (2005)De langste populariteitshitlijst ooit begon op deze dag met uitzenden. De marathon uitzending zou duren tot 24 december.Top 4000 op Radio 10 Gold
  • Aantreden regering na langste formatie (2011)In België treedt regering-Di Rupo aan, na een formatie van 541 dagen. Hiervoor kreeg België een Guinnes Book of Records vermelding.Aantreden regering na langste formatie
  Spreuk van de dag

  Als je naar het verleden kijkt, sta je met je rug naar de toekomst.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven