Blog

Alaaf! Tijd voor carnaval!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 15/2/2015

15
feb

Carnaval is een wereldwijd volksfeest, dat in Nederland enkel in de zuidelijke provincies uitbundig wordt gevierd. Al vanaf 11 november zijn de dorpen en steden druk bezig met de voorbereiding van het mooiste feest van het jaar. Een van oorsprong heidens feest, dat zich kenmerkt door optochten, alcohol en veel gezelligheid.

Vandaag begint Carnaval. Tot en met dinsdag 17 februari zal het zuiden van ons land (en enkele andere delen boven de rivieren) in het teken staan van ‘het feest der feesten’. Dorpen en steden – met carnavaleske naam - zijn vier dagen lang magisch omgetoverd tot waar een hos,- en drinkparadijs voor jong en oud. Gekleed in boerenkiel of uitgedost in bontgekleurd kostuum vliegen de optochten, dweilorkesten en consumptiemunten je om de oren.

Er staat al eeuwen een paard in de gang
Carnaval. Car-na-val. De vooravond van de Vastentijd. Waar men oorspronkelijk afscheid nam (vale) van het vlees (carne), maar waar het nu meters bier regent en er nog steeds een paard in de gang staat. De geschiedenis van die katholieke – en dus volgens de niet-katholieken ‘heidens’ – feest vertelt ons dat de vier dagen van uitzinnige vreugde, vermommingen en vreemdgaan nodig waren om de Vastentijd tot Pasen te kunnen doorstaan. Van Vastelaovond tot het haringhappen op de dinsdag: op Aswoensdag werd er – vaak met een kater van hier tot ginder – een kruisje en een takje gehaald in de kerk en kwam het snoeptrommeltje tevoorschijn. Vervolgens konden de 40 dagen van bezinning gaan beginnen.

Mien waar is mijn feestneus…en die van de Prins?

Al op de elfde van de elfde wordt het startsein gegeven voor die doldwaze toestanden. Complete hofhoudingen, bestaande uit Prinsen, hofnarren, dansmariekes, minstrelen (lees: hoempapabandjes) en anders koninlijke adviseurs worden gekozen en gepresenteerd aan de inwoners van Lampegat (Eindhoven), Oeteldonk (Den Bosch), Kielegat (Breda) of Kruikenstad (Tilburg). Oergezellige carnavalsverenigingen bouwen aan hun paradewagens, zingende dorpsgenoten studeren een regelrechte carnavalskraker in en de rest van de plaatselijke bevolking bestormt de plaatselijke feestwinkel voor een (apen)pak en kilometers serpentines. Het is het feest van het jaar en daar moet iedereen bij zijn.

Het is weer tijd voor de internationale polonaise
De van oorsprong Poolse volksdans – vandaar de naam – is één van de bekendste dansen met de Carnaval. Wereldwijd stapt men ook in de polonaise: de dans van de saamhorigheid. In Andorra, Bolivia, Brazilië, Ecuador, Frans-Guyana en op Aruba, Curacao en de Antillen vieren ze ook vier dagen lang in vol ornaat Carnaval en gaan ze helemaal los. Uruguay spant de kroon: dit land viert maar liefst 40 dagen Carnaval.

Er is zo ontzettend veel te vertellen over Carnaval, maar om een goed en duidelijk beeld van te krijgen raad ik je toch aan de auto (of de trein in verband met de alcohol) te pakken en richting het zuiden te gaan. Carnaval moet je voelen, moet je ontdekken, moet je beleven. En uiteraard moet je er ongelooflijk van genieten. Aláááááááf!

Geplaatst op 15 februari 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Wim Sonneveld (1917 - 1974)Nederlandse cabaretierWim Sonneveld
  • Fabien Barthez (51)Franse oud-doelmanFabien Barthez
  • Ray Slijngaard (51)Nederlandse rapper (2 Unlimited)Ray Slijngaard
  Verleden vandaag
  • Beatrix en Claus verloven zich (1965)Prinses Beatrix verlooft zich met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg. In maart een jaar later trouwen zij.Beatrix en Claus verloven zich
  • 1e satelliet telefoongesprek (1965)Amerika en Europa houden het eerste commerciele telefoongesprek via een kunstmaan, ofwel satelliet.1e satelliet telefoongesprek
  Spreuk van de dag

  Een ICTer die zijn griepvirus verspreid, is nooit grappig.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven