Blog

Begin van de lente!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Seizoenen
Geplaatst op: 21/3/2015

21
maa

De dagen worden langer, de zon schijnt weer vaker en de bloemen komen weer tevoorschijn. Het is lente! Het seizoen van de vruchtbaarheid, vele vrije dagen en voorjaarsschoonmaak: de lente maakt van menigeen een gelukkiger en ander mens. Kortom; een seizoen om van te genieten!

Vandaag begint de lente! Nou ja, de officiële aanvangstijd van de zogenaamde astronomische lente op het noordelijk halfrond start rond 20 maart (op het zuidelijk halfrond rond 23 september met de equinox (wanneer de zon ’s middags loodrecht aan de hemel staat) en de lentenachtevening (wanneer de dag en de nacht even lang zijn). Met de zomerzonnewende op 21 juni (noordelijk halfrond) en 21 december (zuidelijk halfrond) maakt de lente plaats voor de zomer. De lente is één van de vier seizoenen naast zomer, herfst en winter en betreft de volgende een vier maanden: maart – april – mei – juni.

Maart roert zijn staart

De meteorologische lente duurt van 1 maart tot en met 31 mei. Het weer is uitermate grillig: het ene jaar sneeuwt het met Pasen, het andere jaar zitten we begin mei met een hittegolf. Het koudste voorjaar met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden was in 1962 en 2007 kreeg de titel ‘de warmste lente’ met een gemiddelde temperatuur van 11,6 graden. Met Rokjesdag (medio april) in de planning, hopen we dit jaar op een stralend voorjaar!

April doet wat hij wil

Het is echter een waarheid als een koe, dat het licht van de zon een positief effect heeft op de mensen. Door de verhoging van de neurotransmitters dopamine en serotonine worden mensen vrolijker en krijgen zij weer volop sexappeal. De lentekriebels en hormonen gieren door je lichaam. De jacht naar een partner is weer geopend. Dus lekker naar buiten allemaal! Hooikoortspatiënten dienen echter goed op te letten: door het vrijkomen van pollen en stuifmeel treden er veel allergische reacties op. De lente zorgt dus letterlijk en figuurlijk voor lentekriebels!

In mei leggen alle vogels een ei

Lente is afgeleid van het woord ‘lang’ en heeft te maken met het lengen (langer worden) van de dagen. Het Engelse woord ‘lent’ betekent de Vastentijd voor Pasen, wat in de lente plaatsvindt. Het seizoen wordt geassocieerd met vruchtbaarheidsfeesten- en rituelen, evenals de productie van voedsel. Dus wie voortaan smult van eieren, paashazen of broodhaantjes, zal automatisch aan liefde en voortplanting denken. Smakelijk!

Het nieuwe leven zie je tevens terug in de natuur. Bomen krijgen weer blaadjes, bloemen en planten groeien volop: het land bloeit letterlijk weer op! Door het warme weer van de afgelopen jaren begint het groeiseizoen steeds eerder. Daarnaast is het in de lente een en al kraamfeest, vanwege de vele geboortes van jonge dieren en vogels. Neem eens een kijkje op de (kinder)boerderij en geniet – niet sentimenteel worden - van al dat nieuwe en kwetsbare leven. Tot slot krijgt menig huisvrouw het op de heupen en vertoont een soort van nesteldrang. Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak worden huizen, inclusief echtgenoot en kinderen, van boven tot onder grondig geboend en gesopt. De lente maakt dus echt een ander mens van je!

Vier het voorjaar

In de lente valt er heel wat te vieren met veel vrije dagen, paaseitjes, rommelmarkten en moederdagknutsels.

  • 3 april Goede Vrijdag
  • 5 april Eerste Paasdag
  • 6 april Tweede Paasdag
  • 27 april Koningsdag
  • 1 mei Dag van de Arbeid
  • 5 mei Bevrijdingsdag
  • 10 mei Moederdag
  • 14 mei Hemelvaart
  • 24 mei Eerste Pinksterdag
  • 25 mei Tweede Pinksterdag

Vrolijke lente allemaal!

Geplaatst op 21 maart 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

    Om te reageren moet je eerst inloggen

    Email*

    Wachtwoord*

    Blog je mee?

    Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

    Bericht insturen

    Nieuws melden

    Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

    Nieuws melden

    JouwAanbieding blog

    JouwAanbieding blog

    Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

    Voor ieder wat wils!

    Voor ieder wat wils!

    Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

    Vandaag

    Jarig vandaag
    • Guus Meeuwis (52)Nederlandse zangerGuus Meeuwis
    • Gijs Staverman (58)Nederlandse radio-DJGijs Staverman
    • Chaka Khan (71)Afro-Amerikaanse zangeresChaka Khan
    Verleden vandaag
    • Eerste 9-darter op Televisie (2006)Darter Raymond van Barneveld gooit als 1e Nederlander een 9-darter op een televisietoernooi tijdens de Holsten Premier League.Eerste 9-darter op Televisie
    • Oprichting partij Mussolini (1919)Benito Mussolini richt de fascistische partij op.Oprichting partij Mussolini
    Spreuk van de dag

    Kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

    Website van de dag
    Stadkorting.nl screenshot
    Stadkorting.nlStadkorting.nl verzamelt 24 uur per dag de lokale dagaanbiedingen van o.a. Groupon, Sweatdeal en City Secret!Bezoek website

    Nieuwsbrief

    Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

    • Mis geen aanbieding meer!
    • Al het voordeel in je mailbox
    • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
    • Eenvoudig in- en uitschrijven
    • Ontvang exclusieve deals

    Alle deals in 1 nieuwsbrief!

    Inschrijven