Blog

Chinees nieuwjaar vol gemekker

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Nikie
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 19/2/2015

19
feb

Heel China viert groot feest, vandaag begint namelijk een nieuw jaar. Voor alle chinezen is dit de belangrijkste gebeurtenis van het jaar en vooral een groot familiefeest. Het is tijd voor het jaar van de geit, wat volgens velen niet veel goeds zal betekenen..


Mini geitjes
Het jaar van de geit dus, volgens de Chinezen een van de minder goede van de 12 tekens uit de dierenriem. Hoewel de geit ook zou staan voor creativiteit, gulheid en vriendelijkheid, staan de bijgelovigen nog steeds niet echt te springen om een geitenjaar. Van de kinderen die dit jaar geboren worden, zou maar 1 op de 10 geluk vinden in het leven. Sterker nog, vrouwen die geboren zijn in het jaar van de geit zullen een leven leiden vol tranen. Als het even kan, stellen ouders het krijgen van een kind dus liever ook even uit, zodat het volgend jaar in het jaar van de aap geboren kan worden.

Gemekker
De overheid drukt het negatieve gedoe rondom het geitenjaar het liefst zo snel mogelijk de kop in. Al dat gemekker komt de Chinese groeimotor natuurlijk niet ten goede. Via media werd de afgelopen week dan ook vooral goed nieuws rondom geitenjaar-toppers gepusht. Zo kwam heel China bijvoorbeeld te weten dat Bill Gates een geit is, evenals Steve Jobs. Ook kreeg men een artikel onder de neus waarin de vermogensgroei van rijke Chinezen van aankomend jaar wordt toegelicht. Hopen dat het stimulerend werkt, als er een geit over de dam is..

Familiefeest

Ongeacht de verwachtingen van aankomend jaar, wordt het nieuwe jaar toch uitgebreid en feestelijk ingeluid. Chinezen vieren deze gebeurtenis altijd met familie dus er wordt flink wat afgereisd. Aangezien China toch wel wat groter is dan Nederland, krioelt het rond deze dagen van de mensen; busstations, vliegvelden en trein- en tramperrons zijn de afgelopen dagen zo’n beetje ontploft. Tijdens Chinees Nieuwjaar geldt namelijk de Gouden Week, iedereen is verplicht vrij in deze week. Voor veel Chinezen is het zelfs een van de weinige momenten in het jaar dat ze hun ouders, vrouw en kinderen zien.

Knallers

Als we aan Chinees nieuwjaar denken, denken we natuurlijk direct aan bergen vuurwerk. De traditie leert daar namelijk dat vuurwerk kwade geesten zou verdrijven. Echter wordt het dit jaar in veel steden anders aangepakt, daar geprobeerd wordt het afsteken van vuurwerk te beperken, om zo luchtvervuiling tegen te gaan. In 138 steden was het de bedoeling geen enkele knal te horen en in 536 steden zijn diverse beperkingen opgelegd voor vuurwerk gebruik. Maar of die regels zo goed zijn nageleefd..

Geplaatst op 19 februari 2015

Delen via:

Nikie

Over Nikie

Met een kritische blik en met een flinke dosis humor schrijft Nikie de meest adembenemende verhalen met een lach. Ook andere taken gaat zij niet uit de weg en lost alles razendsnel op. Nikie heeft een neusje voor de beste aanbiedingen die jij niet mag missen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Wilfred Genee (55)Nederlands tv-presentatorWilfred Genee
  • Dennis van der Geest (47)Voormalig wereldkampioen judoDennis van der Geest
  • Frank de Grave (70)Oud minister (VVD)Frank de Grave
  Verleden vandaag
  • Afscheidsconcert Krezip (2009)De Nederlandse popgroep Krezip, opgericht in 1997, geeft haar afscheidsconcert in de Heineken Music Hall.Afscheidsconcert Krezip
  • Een van de heetste dagen ooit (1947)In het Belgische Ukkel meet men de hoogste temperatuur in België ooit, 38.8 graden. In Maastricht meet de teller 38.4 graden.Een van de heetste dagen ooit
  Spreuk van de dag

  Ga niet naast je schoenen lopen, een ander zou er mee vandoor kunnen gaan.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven