Blog

De herfst is officieel begonnen!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Seizoenen
Geplaatst op: 21/9/2015

21
sep

Herfstachtige tijden voor ons koude kikkerlandje. Gaat de zon nog even schijnen of worden we geteisterd door regen, storm en moeten we de levertraan al innemen om niet ziek te worden? Het is herfst, als de ‘r’ in de maand zit, als de zomervogels naar het zuiden vliegen en als we weer ongestoord pompoenen en pepernoten kunnen eten.

Vandaag begint de herfst. Nou ja, de officiële aanvangstijd van de astronomische herfst (wanneer de zon exact boven de evenaar staat) op het noordelijk halfrond is 23 september om 10:20 uur om precies te zijn. Het officieuze begin van de herfst vond eind augustus reeds plaats, dit in tegenstelling tot de meteorologische herfst die op 1 september begonnen is. En om het nog ingewikkelder te maken, worden alle jaargetijden door de klimaatschommelingen flink door elkaar gehutst, zodat we in mei al zomer vieren en in augustus met wateroverlast zitten.

Enfin, voor dit verhaal houden we het op de herfst, zoals het op de basisschool wordt aangeleerd en deze herfst, ten noorden van de evenaar, duurt van 21 september tot en eindigt op 21 december met de zogenaamde winterzonnewende.

De ‘r’ in de maand

De herfst is één van de vier seizoenen naast lente, zomer en winter en betreft een viertal maanden waar de ‘r’ inzit: september, oktober, november en december. In de herfst duren de dagen en nachten ongeveer even lang. Het is het startsein voor regen, wind, warme kleding, vallende blaadjes, verkoudheid en allerhande virussen. Een lepeltje levertraan, olie uit het lijf van een walvis, zorgt ervoor dat je genoeg weerstand hebt gedurende de herfst. Bitter in de mond maakt het hart immers gezond.

Vier de herfst

De herfst is niet alleen maar een periode van miezerende regen en gure wind. Nee, in de herfst wordt ook veel gevierd. Zowel lekker thuis of op school met familie, vrienden en huisdieren, als buiten op straat met lampionnen, hutspot, pompoenen en pepernoten (laatstgenoemde al sinds de zomer te verkrijgen, wat betekent dat aan het eind van de herfst de paaseitjes al in de schappen van de supermarkt moeten liggen, maar dat terzijde).

DatumFeest
3 oktoberLeids Ontzet
4 oktoberDierendag
7 t/m 18 oktoberKinderboekenweek
31 oktoberHalloween
1 novemberAllerheiligen
2 novemberAllerzielen
11 novemberSint-Maarten
5 decemberSinterklaas

Herfstachtige feiten

Wist je dat de naam ‘herfst’ verwant is aan het Engelse woord ‘harvest’, wat oogst betekent? Dat is opmerkelijk, aangezien augustus de oogstmaand is. Het woord ‘herfst’ komt oorspronkelijk uit het Oudhoogduits: ‘herbist’ was een Germaanse wortel.

Wist je toevallig ook dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die geboren zijn in de herfst langer leven? Maar liefst zes maanden extra krijgen zij cadeau! Dat komt omdat hun moeders negen maanden eerder in de zomer veel verse groentes en fruit hebben gegeten. Tot slot, wist je dat de vogels die in de herfst naar zonnige oorden vliegen om te overwinteren ‘zomervogels’ worden genoemd? De welbekende vogeltrek (migratie) vindt altijd in het najaar plaats.

Herfst 2015

Volgens de weermannen- en vrouwen wordt het dit jaar een verrassende herfst. Weerkundig gesproken is het een zogenaamd overgangsseizoen. De herfst kenmerkt zich met zomerse temperaturen afgewisseld met winterse buien. IJsjes eten versus ijs van de autoruiten krabben. In de herfst kan het allemaal. Laten we echter hopen op een mooie Indian Summer, want een echte nazomer hebben we helaas nog niet gehad…

Wij wensen je een fijne herfst toe!

Geplaatst op 21 september 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Peter Timofeeff (73)Nederlandse meteoroloog.Peter Timofeeff
  • Marc Overmars (50)Nederlandse voetballerMarc Overmars
  • Elle Macpherson (59)Australisch fotomodel, bijgenaamd 'The Body'.Elle Macpherson
  Verleden vandaag
  • Lenny Kuhr wint Eurovisiesongfestival (1969)Lenny Kuhr wint met het liedje: ''De Troubadour'' het Eurovisiesongfestival in Madrid.Lenny Kuhr wint Eurovisiesongfestival
  • Beatrix helpt Leger des Heils (1965)Een vermomde kroonprinses Beatrix trekt met het Leger des Heils door de binnenstad van Amsterdam.Beatrix helpt Leger des Heils
  Spreuk van de dag

  Een boer is een scheet, die de weg naar de reet niet weet.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven