Blog

Het is Kerstmis!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 25/12/2015

25
dec

Vandaag is het Kerstmis. 2 dagen lang genieten van familie, vrienden en lekker eten. We maken het gezellig in huis, geven cadeautjes en zetten heerlijke maaltijden op tafel. Kerstmis is een verbastering van Christus-mis en wordt door miljoenen Christenen op aarde gevierd. Het feest van het licht begint op de 4e zondag vóór Kerst met de zogenaamde adventstijd.

Het is Kerstmis! Nederland viert natuurlijk Sinterklaas, maar toch wordt er de laatste decennia ook veel aan kerst gedaan. Onder de boom staan zowel het stalletje als een aantal cadeaus. Families met veelal oudere kinderen doen aan Kerst. Deze manier van vieren is overgewaaid uit Amerika, waar iedereen die zoet is, iets van Santa Claus krijgt. Op Boxing Day (Tweede Kerstdag) wordt er in alle vroegte gekeken of de kerstsokken goed gevuld zijn en mag jong en oud onder het genot van eierpunch en kerstkoekjes de presentjes openmaken.

Heerlijk Kerstmaal

Tijdens Kerst worden kosten noch moeite worden gespaard om het lekkerste van het lekkerste op tafel te zetten. Supermarktketens komen met receptenboekjes, luxe kant-en-klare kerstmenu’s en bijbehorende apps over hoe je de heerlijkheden het beste kunt bereiden. Zelfs over de aankleding wordt nagedacht. Van alle gemakken voorzien.

Er zijn ook mensen die een bloedhekel hebben aan Kerstmis. En laten we voorop stellen dat dit feest op allerlei manieren kan en mag worden gevierd. Dus wil jij op 25 en 26 december in je huispak, met een goed boek, een magnetronmaaltijd doorbrengen zonder het gekissebis van je (schoon)familie aan te horen, dan is dat je goed recht. Vrede op aarde.

De herdertjes lagen bij nachte

Volgens het evangelie van Mattheüs ontving de maagd Maria uit de stad Nazareth rond het jaar 0 op een dag een goddelijke boodschap van de aartsengel Gabriël. Zij zou een kindje krijgen, dat later koning zou worden. Blij van vreugde vertelde ze het aan haar echtgenoot Jozef. Deze timmerman kreeg ongeveer op hetzelfde moment te horen dat er een volkstelling plaats zou vinden georganiseerd door Keizer Augustus. Elke inwoner moest zich in zijn of haar geboorteplaats laten inschrijven. Hoogzwanger, bepakt en bezakt gingen Jozef en Maria op weg naar Bethlehem. Moe van de reis kon het echtpaar geen slaapplaats vinden. Een norse herbergier wees hen naar een stal, waar Maria dezelfde nacht het leven schonk aan een zoon, Jezus. Liefkozend wikkelde ze hem in doeken. De os en de ezel, die in de stal stonden, bliezen het kindeke warm.

Op een veld elders brachten herders de nacht door met hun kudde schapen, totdat in een zee van licht de engel verscheen. Hij bracht de boodschap dat de koning was geboren en dat de herders hem zouden vinden in een kribbe, gewikkeld in doeken. De herders gingen op zoek naar het Koningskind en troffen het jonge gezinnetje aan. Daar hielden zij ‘voltrouwe de wachte’.

Ergens in het Oosten kregen drie wijze koningen ook de ster te zien. Zij spoedden zich naar koning Herodes voor raad. Herodes was ondertussen ingelicht over deze nieuwe koning, die de Verlosser van de Joden zou zijn. De machtshebber beval de wijzen hem in te lichten over de geboorteplaats van Jezus, zodat Herodes hem kon doden. Caspar, Balthasar en Melchior gingen met kamelen, mirre, wierook en goud op weg naar het kindje. Stomverbaasd troffen zij rond 6 januari (Driekoningen) Jozef, Maria, Jezus, herders en dieren in een stalletje aan. De wijzen namen een wijs besluit en keerden niet terug naar Herodes. En zo geschiedde het kerstverhaal.

Oh dennenboom

Om gezelligheid in huis te creëren koopt men een heuse kerstboom. Een spar, geen dennenboom. Dat klinkt toch ook niet? Oh spa-a-ar, oh spa-a-ar, wat zijn uw takken wonderschoon. Deze boom wordt gelinkt aan vruchtbaarheidssymbolen en de ballen die erin hangen worden gerelateerd aan de vruchten waar Adam en Eva van aten. Vandaag de dag heeft het merendeel van de huishoudens een kerstboom staan. De trend van de laatste jaren is weer een echte boom in plaats van een plastic. Dat je dan elke dag naalden staat op te zuigen, neemt men voor lief. De kerstboom wordt ook verheven tot kunstwerk. Standaard kerstornamenten zijn saai. Het moet gekleurder, met meer glitters en allerhande objecten worden in de boom gehangen. Het stalletje wordt echter wel in ere gehouden.

Maak er op jouw manier een mooie Kerst van! Ho ho ho!

Geplaatst op 25 december 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Naomi Campbell (54)Amerikaans topmodelNaomi Campbell
  • Kim Holland (55)Nederlands pornomodel en actriceKim Holland
  • Bas van Hout (65)Nederlandse misdaadjournalistBas van Hout
  Verleden vandaag
  • Jimmy Choo verkocht (2011)Jimmy Choo wordt voor 800 miljoen dollar verkocht aan het bedrijf Labelux. Jimmy Choo is een wereldwijd bekend schoenenmerk.Jimmy Choo verkocht
  • Pac-Man uitgebracht (1980)Het spel Pac-Man, ontwikkeld door het bedrijf Namco, wordt uitgebracht. Het is een van de bekendste arcade games ooit.Pac-Man uitgebracht
  Spreuk van de dag

  Als je het altijd overal mee eens bent, maak je jezelf overbodig.

  Website van de dag
  Bijenkorf.nl screenshot
  Bijenkorf.nlEen van Nederlands meest bekende mode warenhuizen. Neem snel een kijkje!Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven