Blog

Oranje boven!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 27/4/2015

27
apr

De verjaardag van ons staatshoofd wordt sinds twee jaar gevierd op 27 april. De koninklijke familie geeft dit jaar acte de présence in Dordrecht en zal wederom worden toegewuifd door haar landgenoten. Met voorafgaand Koningsspelen en Koningsnacht kleurt ons land 24 uur lang oranje: met grote en kleine vrijmarkten, spelletjes en gezelligheid zal Koningsdag 2015 weer één groot (volks)feest worden.

Vandaag is het Koningsdag. Een nationale feestdag in Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De afgelopen dagen regende het leuke lintjes, draaiden de bakkerijen overuren voor de oranje tompoucen en stond het rijen dik bij de tabakswinkels voor staatsloten. De driekleur wappert fier in de wind, oranje kleding en bijpassende accessoires worden uit de verkleedkist getrokken en het volk is eensgezind. Oranje boven! Het volksfeest barst los. Leve de Koning! Hoera! Hoera! Hoera!

Een koninklijke geschiedenis

Koningsdag – voorheen jarenlang Koninginnedag – is dé nationale feestdag van Nederland. In de 19e eeuw heette dit festijn 'Waterloodag' (de herinnering aan de veldslag), welke op 18 juni groots werd gevierd. Op 31 augustus 1885 deed 'Prinsessedag' haar intrede, vanwege de vijfde verjaardag van de prinses Wilhelmina. Toen Wilhelmina tot koningin gekroond werd, werd deze dag automatisch omgezet in Koninginnedag. En zo geschiedde tot haar troonsafstand 1948. Koningin Juliana – dochter van Wilhelmina - wilde vervolgens graag dat Koninginnedag op haar eigen verjaardag - 30 april - werd gevierd. Haar dochter Beatrix – zelf jarig op 31 januari - besloot haar kroning in 1980 deze traditie in ere te houden. Op 28 januari 2013 kondigde koningin Beatrix aan op Koninginnedag het gouden stokje over te dragen aan haar oudste zoon Willem Alexander. Onze koning wilde op zijn beurt dat Koningsdag op zijn verjaardag – 27 april – zou worden gevierd. En dat doen wij dus ook vanaf 2014, aangezien Koninginnedag 2013 volledig in het teken stond van de abdicatie. Leve de Koning! Hoera! Hoera! Hoera!

Royale evenementen

Op de vrijdag voor Koningsdag vinden er sinds 2013 op de basisscholen in ons land de zogenaamde Koningsspelen plaats. Na een koninklijk ontbijt vinden er sportieve activiteiten plaats en de koning geeft op één school het startsein voor deze sportdag.

De twaalf uren voorafgaand aan het nationale Oranje festijn, de zogenaamde Koninginne…eh Koningsnacht, staan al ruim dertig jaar in het teken van avond- en nachtmarkten (de nachtmarkt in Utrecht is zeer populair), concerten en royale feesten en zijn de ultieme gelegenheid om lekker op stap te gaan. De volgende dag is toch iedereen vrij.

Op Koningsdag zelf is de vrijmarkt hét evenement. In alle dorpen en steden organiseren oranje-verenigingen een scala een activiteiten met als hoogtepunt de verkoop van rommel en prullaria. De vrijmarkt in onze hoofdstad trekt jaarlijks zo'n half miljoen bezoekers: toeristen vinden 'King's Day' in één woord geweldig en trekken ook massaal naar Mokum. Nederland kleurt prachtig oranje, wanneer jong en oud de verjaardag van het staatshoofd viert! Leve de Koning! Hoera! Hoera! Hoera!

Koningsdag 2015

Sinds 1981 bezoekt een groot deel van de koninklijke familie zoveel mogelijk plaatsen op Koningsdag. In een grote en wat kleinere provinciestad wordt zij vol lof ontvangen en uitgenodigd om deel te nemen aan allerlei traditionele dans-, zang-, en sportwedstrijden. Ook daagt het koninklijk paar elkaar en hun kinderen, neven en nichten uit tijdens het oer-Hollandse spijkerpoepen en koekhappen en luistert en kijkt zij met veel plezier naar de (muzikale) optredens verzorgd door de lokale verenigingen. Dit jaar wandelt koning Willem-Alexander met koningin Maxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane door het pittoreske Dordrecht. De publieke omroep brengt rechtstreeks verslag uit en 's avonds zullen lifestyleprogramma's deze dag van A tot Z deskundig bespreken.

Wat zijn jouw plannen vandaag? Slenteren over de vrijmarkt of zelf een en ander verpatsen op je kleedje? Oranje tompoucen eten en oranjebitter drinken met een gouden plastic kroon op je bolletje? Met je oranje boa om je nek lekker voor de buis kijken wat voor hippe outfit Koningin Maxima en de prinsesjes zullen dragen? Zit je toevallig op de Antillen om daar aan het strand Koningsdag te vieren? Of ben je vannacht tot laat in de stad geweest, zodat je vandaag lekker gaat niksen? In ieder geval wenst JouwAanbieding je een gezellige Koningsdag toe! Veel plezier! Leve de Koning! Hoera! Hoera! Hoera!

Geplaatst op 27 april 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • James Cameron (68)Canadees filmregisseur, scriptschrijver en filmproducentJames Cameron
  • Ed van Thijn (1934 - 2021)Nederlands politicusEd van Thijn
  • Paul Jambers (77)Vlaams journalist, televisiepresentator, programmamakerPaul Jambers
  Verleden vandaag
  • Ringo Starr bij The Beatles (1962)Ringo Starr sluit zich aan bij de band The Beatles. Hij vervangt drummer Pete Best.Ringo Starr bij The Beatles
  • 1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika (1858)Via deze trans-Atlantische telegraafkabel kon men door morse-code communiceren in enkele minuten. Het was nog wel fraudegevoelig.1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika
  Spreuk van de dag

  Het aardige van ego?sten is dat ze nooit over anderen praten.

  Website van de dag
  Ditismijnteam.nl screenshot
  Ditismijnteam.nlMaak snel en gratis je eigen teamsite, helemaal in de stijl van jouw club, incl. standen en wedstrijdschema's.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven