Blog

Slachtoffers cybercrime bijna altijd geld kwijt

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Lianne
Categorie: Computer
Geplaatst op: 8/10/2019

8
okt

Slechts een op de tien mensen die in 2018 zijn opgelicht bij een online aankoop heeft de schade vergoed gekregen. Dat meldt het CBS in de week van de veiligheid en de maand van de cybersecurity.

In 2018 zei 2,9 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in de afgelopen twaalf maanden weleens opgelicht te zijn bij de online aan- of verkoop van goederen. Van hen had 0,2% te maken met verkoopfraude; ze werden niet betaald voor een verkocht product. Aankoopfraude komt vaker voor: 2,7% had iets gekocht maar het product nooit ontvangen en ook het geld niet teruggekregen.

Tweedehandsverkoopsite of nepwebshop

De grootste groep slachtoffers van aankoopfraude (42%) had iets gekocht op een site voor tweedehandsspullen. 24% had de bestelling bij een webwinkel gedaan, die veelal een nepwebshop bleek te zijn. Ook bij aankopen op webshops als Amazon, Alibaba, of via sociale media ging het weleens mis, meldt het CBS. De opgelichte kopers hadden vooral kleding, schoenen of accessoires gekocht (30%), of elektronica zoals mobiele telefoons of laptops (20%). Bij vijf procent ging het om tickets of kaartjes.

Een derde van de opgelichte consumenten had na het incident minder vertrouwen in digitale veiligheid, 4 op de 10 slachtoffers hadden ook emotionele gevolgen na het delict.

Vaak geen melding

De meerderheid van de gedupeerde kopers heeft geen melding of aangifte gedaan. Bijna 4 op de 10 hebben een melding gedaan van de oplichting bij een of meer instanties, vooral bij de politie of het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO). 23% heeft ook aangifte gedaan bij de politie. 14 procent deed wel melding maar geen aangifte, meestal omdat ze dachten dat het toch niet zou helpen. Van degenen die de aankoopfraude niet gemeld hebben, vond bijna dertig procent het incident daar niet belangrijk genoeg voor, veelal omdat het om een klein bedrag ging. Verder dacht 22 procent dat een melding toch niet zou helpen, vooral omdat ze niet verwachtten er hun geld mee terug te krijgen.

Geld terug
Bijna alle slachtoffers van aankoopfraude waren hun geld kwijt. 1 op de 10 kreeg de financiële schade vergoed, als ze bijvoorbeeld met een creditcard hadden betaald. De fraude had ook andere gevolgen: 39 procent was erg boos, 12 procent bleef eraan denken, en 5 procent sliep er slechter door. Ook daalde bij een deel het vertrouwen in de digitale veiligheid en waren slachtoffers bang voor herhaling.

De cijfers komen uit het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit, dat het CBS in het najaar van 2018 als pilot heeft uitgevoerd in samenwerking met de politie. Voor dit onderzoek werden 100 duizend personen benaderd, van wie ruim 38 duizend meededen.

Geplaatst op 8 oktober 2019

Delen via:

Lianne

Over Lianne

Deze duizendpoot houdt JouwAanbieding.nl nauwlettend in de gaten zodat alle content netjes wordt gepresenteerd. Met haar krachtige teksten informeert deze koopjesjager jou over het laatste nieuws uit de wereld van aanbiedingen, kortingen en e-commerce.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • George H.W. Bush (1924 - 2018)41e President van de Verenigde StatenGeorge H.W. Bush
  • Wilbert Gieske (78)Nederlandse acteurWilbert Gieske
  • Tineke Schouten (70)Nederlands cabareti?reTineke Schouten
  Verleden vandaag
  • Merckx wint Ronde van Italie (1968)Eddy Merckx is de eerste Belg die zich winnaar van de Giro d'Italia mag noemen. Hij zal deze titel daarna nog 4x op zijn naam zetten.Merckx wint Ronde van Italie
  • Nelson Mandela veroordeeld (1964)Op deze dag werd Mandela veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Uiteindelijk kwam hij in 1990 weer vrij.Nelson Mandela veroordeeld
  Spreuk van de dag

  Iemand dood maken met een blije mus.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven