Blog

14 februari: het verhaal van Valentijnsdag

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 14/2/2015

14
feb

Van offerfeest tot orgieën, van Valentinus tot Cupido. Op 14 februari wordt overal ter wereld Valentijnsdag gevierd. Voor de één complete commerciële onzin, voor de ander de mooiste dag van het jaar gevuld met kaartjes, cadeautjes en digitale zoenen.

Vandaag is het Valentijnsdag. Over de hele wereld vieren we dat je extra lief tegen geliefden en dierbaren dient te doen. De dag dat je ze hoort te verrassen met een romantisch aardigheidje of spannende attentie. De dag dat je (anoniem) de liefde verklaart aan iemand.

Martelaren en vruchtbaarheidsfeesten
Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren, die absoluut niks met elkaar te maken hebben. Het feit dat deze twee heren allebei Valentinus heten, maakt het echter ietwat ongeloofwaardig. Paus Gelasius I riep 14 februari al in 496 uit tot de Dag van de Heilige Valentijn.

Over de reden van Valentijnsdag wordt nog steeds stevig gediscussieerd. Was het nou een offerfeest voor een beschermgodin uit de klassieke oudheid of was het een vruchtbaarheidsfeest ten tijde van de Romeinen? Voor de inwoners van Rome en omgeving was het destijds een zeer belangrijk feest. Om wilde orgieën voortaan te voorkomen, schreven ongehuwde vrouwen hun naam op een papiertje en gooiden deze in een schaal. Ongehuwde mannen trokken dan een briefje en met deze vrouw mochten zij dan….eh…dansen. Toen het christendom zijn intrede deed in Europa, verbood de Kerk dit heidense feest natuurlijk. Gelukkig wordt het tegenwoordig weer heerlijk (commercieel) gevierd.

Commerciële Cupido

Sinds de jaren negentig wordt Valentijnsdag, in navolging van de Amerikanen, groots gevierd. Tijdens de grauwe januarimaand worden allerhande winkels omgetoverd tot een magisch en romantisch walhalla, waar de kleur rood en de stof satijn de overhand hebben. Hartjes, beertjes, glitters, kaartjes, bonbons, en speeltjes en stoeipakjes voor in de slaapkamer: Nederland doet volop mee aan de – volgens velen – commerciële onzin. Ieder zijn eigen romantische ding, toch?

Valentijnsdag 2015

De nuchtere Hollander vindt het stiekem toch wel leuk om een zoet (anoniem) kaartje te sturen. Dit jaar kun je bij de posterijen een digitale zoen als postzegel laten drukken. Heel romantisch! Last-minute Valentijntips: bloemetje, taartje, cadeaubonnetje, diner-voor-twee (uiteraard met bubbels), hotelovernachting of naar de verfilming van Vijftig Tinten Grijs. Na de nu al epische kaskraker te hebben bekeken, zal jouw 14 februari zal nooit meer hetzelfde zijn. Fijne Valentijnsdag!

Geplaatst op 14 februari 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Wilfred Genee (55)Nederlands tv-presentatorWilfred Genee
  • Dennis van der Geest (47)Voormalig wereldkampioen judoDennis van der Geest
  • Frank de Grave (70)Oud minister (VVD)Frank de Grave
  Verleden vandaag
  • Afscheidsconcert Krezip (2009)De Nederlandse popgroep Krezip, opgericht in 1997, geeft haar afscheidsconcert in de Heineken Music Hall.Afscheidsconcert Krezip
  • Een van de heetste dagen ooit (1947)In het Belgische Ukkel meet men de hoogste temperatuur in België ooit, 38.8 graden. In Maastricht meet de teller 38.4 graden.Een van de heetste dagen ooit
  Spreuk van de dag

  Ga niet naast je schoenen lopen, een ander zou er mee vandoor kunnen gaan.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven