Blog

Wat is Pasen?

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 5/4/2015

5
apr

Nieuw leven, eieren in alle soorten maten en smaken, drukke woonboulevards en een gezellig samenzijn met de familie: de laatste decennia vult een ieder de twee paasdagen op zijn of haar eigen manier in.

Het is Pasen. Na de stille week (Witte Donderdag en Goede Vrijdag) en de Stille Zaterdag (de dag vóór Pasen en de laatste dag van de Vastentijd) vieren we vandaag en morgen de wederopstanding van Jezus.

Eén ei is geen ei

Pasen is de allerbelangrijkste christelijke feestdag. Na het herdenken van het laatste avondmaal op Witte Donderdag, het overlijden van Jezus op Goede Vrijdag en het rouwen op Stille Zaterdag wordt de herrijzenis van Jezus gevierd. De derde dag na de kruisiging ontdekt een aantal vrouwen namelijk, dat de steen voor het graf van Jezus is weggerold en dat het graf leeg is. De vrouwen zoeken Jezus’ vrienden op en vertellen wat zij hebben gezien (of liever gezegd wat zij juist niet hebben aangetroffen). De vrienden van de zoon van God geloven hun oren en ogen niet, totdat ze Jezus in semi levenden lijve aanschouwen. Tot aan Hemelvaart (de dag waarop hij naar God in de hemel gaat) is Jezus bij zijn volgelingen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Twee ei is een half ei

Bij Pasen denken we niet meteen aan de wederopstanding van Jezus, maar krijgen we beelden van kippetjes, lammetjes, paastakken en vooral eieren door. Men vraagt zich steevast af waarom wij toch eieren met Pasen hebben. Tussen Aswoensdag (begin van de Vastentijd – je weet wel net na het katholieke Carnaval) en Pasen was het verboden om eieren te eten. Met Pasen werden de oudste eieren kleurig versierd en de tamelijk jongste eieren met veel smaak opgepeuzeld. Pasen staat dus ook symbool voor nieuw leven en de eieren voor de bijkomstige vruchtbaarheid. Het verhaal gaat, dat de Germanen destijds de eieren begroeven op hun akkers, zodat deze vruchtbaar zouden worden. En geloof het of niet, daar kwam geen haas, kip of konijn aan te pas.

Drie ei is een paasei
Een vrolijk goed besnorde paashaas met een rieten mandje vol gekleurde eitjes op de rug, die met ongelooflijk veel enthousiasme eieren rondbrengt of verstopt, is uiteraard een verzonnen item. Dit heeft er wel toe geleid dat Pasen een commercieel feest is geworden. Met Pasen eet men gemiddeld twee eieren (van de kip) en dat betekent dat heel Nederland in twee dagen 32 miljoen eieren wegtikt, hard, half of zacht gekookt. Gebakken, geblancheerd, geroerd of geschud. Er is voor elk wat wils. Naast eieren, eet men ook veel chocolade-eieren, chocoladekipjes en chocoladehazen in melk, puur, wit, praline en hazelnoot tijdens de paasdagen. Per persoon per jaar eten we zo’n 5 kilo chocolade, zeker rond Pasen. De supermarkten brengen speciale paascampagnes op de markt: prachtig gedekte lentetafels met de meest overheerlijke gerechten worden gereclameerd. Een sappig beenhammetje, groene asperges en aardappeltjes uit de oven: ook met Pasen krijgt het eten een prominente plek in de Nederlandse huishoudens.Pasen 2015
Of je nu lekker in je pyjama de hele dag eitjes snoept en de herhaling van The Passion kijkt (of een marathon met de beste Amerikaanse series). Of je nu gezellig met de (schoon)familie gaat brunchen of gourmetten. Of je naar de kerk gaat of naar de kroeg. Pasen 2015 wordt op verschillende manieren gevierd. Namelijk een manier die bij jou past. Niets moet, alles mag. Op Tweede Paasdag rukt de bevolking massaal uit richting woonboulevards en tuincentra. Veel winkels zijn deze dag ook ‘gewoon’ open. Je hoeft je in ieder geval niet te vervelen.

Vrolijk Pasen!

Geplaatst op 5 april 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • James Cameron (68)Canadees filmregisseur, scriptschrijver en filmproducentJames Cameron
  • Ed van Thijn (1934 - 2021)Nederlands politicusEd van Thijn
  • Paul Jambers (77)Vlaams journalist, televisiepresentator, programmamakerPaul Jambers
  Verleden vandaag
  • Ringo Starr bij The Beatles (1962)Ringo Starr sluit zich aan bij de band The Beatles. Hij vervangt drummer Pete Best.Ringo Starr bij The Beatles
  • 1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika (1858)Via deze trans-Atlantische telegraafkabel kon men door morse-code communiceren in enkele minuten. Het was nog wel fraudegevoelig.1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika
  Spreuk van de dag

  Het aardige van ego?sten is dat ze nooit over anderen praten.

  Website van de dag
  Ditismijnteam.nl screenshot
  Ditismijnteam.nlMaak snel en gratis je eigen teamsite, helemaal in de stijl van jouw club, incl. standen en wedstrijdschema's.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven