Blog

Witte Donderdag

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 2/4/2015

2
apr

De donderdag voor Pasen – Witte Donderdag – herdenken wij het laatste avondmaal van Jezus Christus. Het verraad van Judas en de verloochening van Petrus zijn bij velen bekend, maar bij velen ook niet. Muziekspektakel The Passion zorgt ervoor dat heel Nederland op de hoogte is van de laatste levens- en lijdensdagen van Jezus Christus.

Vandaag is het Witte Donderdag en herdenken wij de laatste maaltijd, die Jezus Christus hield met zijn twaalf apostelen (Petrus, Johannes, Andreas, Bartolomeüs, Filippus, Jacobus, Jacobus de Meerdere, Matheus, Simon, Judas en Taddeüs). Tijdens dit laatste avondmaal – met brood (Jezus’ lichaam) en wijn (Jezus’ bloed) – herdenken Jezus en zijn volgelingen op hun beurt Mozes en hoe hij het joodse volk bevrijdde van de Egyptenaren. Witte Donderdag dankt haar naam aan de kleur van het gewaad, dat door de priester gedragen wordt tijdens de eucharistieviering.

Judaskus

Jezus vertelt tijdens het laatste avondmaal, dat hij zal worden verraden door één van zijn volgelingen. Petrus roept dat hij zijn heer altijd trouw zal blijven, waarop Jezus antwoordt: “Ik zeg je, Petrus, deze nacht zal de haan niet kraaien, voordat je driemaal geloochend hebt, dat je mij kent.” (Lucas 22:34, Nieuwe Bijbelvertaling). Vol ongeloof wordt er gereageerd. Jezus blijft rustig en zegt dat hij hier vrede mee heeft. Na het eten wandelt de groep – zonder Judas - naar de hof van Getsemanè, waar zij vervolgens nog wat met elkaar praten of een uiltje knappen. In de nacht wordt Jezus verraden door zijn discipel Judas middels een kus, later uitgeroepen tot de Judaskus. Door deze zoen weten de soldaten wie zij gevangen moeten nemen en wie zij zullen verhoren. Judas ontvangt dertig zilverlingen en zal zich later ophangen door een enorm schuldgevoel.

Als de haan drie keer kraait…

Apostel Petrus is één van de belangrijkste en beste vrienden van Jezus. Tijdens de arrestatie verdedigt Petrus zijn meester met man en macht. Hij hakt zelfs een oor van een soldaat af. Jezus geneest dit, maar wordt toch meegenomen. Petrus besluit achter Jezus aan te gaan en onderweg wordt hem driemaal gevraagd of hij een volgeling van de arrestant is. Driemaal ontkent Petrus stellig. "En op datzelfde moment, terwijl hij nog sprak, kraaide er een haan." (Lucas 22:56, Nieuwe Bijbelvertaling).

Witte Donderdag 2015

Het blijkt dat veel mensen niet meer zo heel erg goed weten, waar het deze dag(en) om draait. Gelukkig wordt er op een muzikale en memorabele manier aandacht gegeven aan de laatste dagen van Jezus Christus. De opvoering van de Matthäus Passion, de musical Jesus Christ Superstar en – meer recent – het magistrale televisie-epos The Passion. Ook dit jaar wordt The Passion – het verhaal van Jezus in muziek - opgevoerd. Enschede is het decor van de laatste dagen van Christus en Jim de Groot (zoon van Boudewijn) zal de hoofdrol vertolken. Ook zangeres Shirma Rouse (Maria), Jeroen van Koningsbrugge (Judas), Jeroen van den Boom (Petrus) en Jon van Eerd (Pilatus) zullen acte de présence geven. Aan Robert ten Brink de eer om dit live spektakel met een miljoenenpubliek te presenteren. Dus wie het paasverhaal nog niet kent of een aantal zaken door elkaar haalt, raad ik zeker aan om 20:30 uur in te schakelen op NPO1.

Geplaatst op 2 april 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • James Cameron (68)Canadees filmregisseur, scriptschrijver en filmproducentJames Cameron
  • Ed van Thijn (1934 - 2021)Nederlands politicusEd van Thijn
  • Paul Jambers (77)Vlaams journalist, televisiepresentator, programmamakerPaul Jambers
  Verleden vandaag
  • Ringo Starr bij The Beatles (1962)Ringo Starr sluit zich aan bij de band The Beatles. Hij vervangt drummer Pete Best.Ringo Starr bij The Beatles
  • 1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika (1858)Via deze trans-Atlantische telegraafkabel kon men door morse-code communiceren in enkele minuten. Het was nog wel fraudegevoelig.1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika
  Spreuk van de dag

  Het aardige van ego?sten is dat ze nooit over anderen praten.

  Website van de dag
  Ditismijnteam.nl screenshot
  Ditismijnteam.nlMaak snel en gratis je eigen teamsite, helemaal in de stijl van jouw club, incl. standen en wedstrijdschema's.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven