Blog

3-delige VPRO-documentaireserie 'De Prijsvechter'

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Twan
Categorie: Geld
Geplaatst op: 23/1/2017

23
jan

In januari zond de VPRO de 3-delige documentaireserie 'De Prijsvechter' uit. In deze serie gaan Roland Duong en Marijn Frank op zoek naar het geheim achter de bodemprijs van spotgoedkope consumentenartikelen.

Voordeelwinkels

Belachelijk lage prijzen van producten uit voordeelwinkels zoals Action, Big Bazar en Flying Tiger zetten Roland Duong en Marijn Frank aan het denken hoe sommige producten toch gemaakt kunnen worden voor dat geld.

Goedkoopste prijs

In de zoektocht naar de goedkoopste prijs neemt Duong een goedkoop LED-lantaarnlampje als uitgangspunt. De documentairemaker gaat zelf op verkenning in Yiwu, China om op zoek te gaan naar de fabrikant, de inkoopprijs en het verhaal achter de bizar lage prijs van 1,50 euro.

Plastic

Met de belachelijke bodemprijzen verandert 'Kijken, kijken en niet kopen' volgens de documentaire in 'Kopen, kopen, kopen'. De enorme koopzucht van wegwerpartikelen leidt tot een enorm natuurprobleem, want niet alleen in de oceanen drijven onvoorstelbare hoeveelheden plastic, maar ook in ons eten worden micro-deeltjes plastic ontdekt. In de documentaire wordt zelfs gesproken dat er in 2050 meer plastic in de zee 'zwemt' dan vis!

Economie

Naast de nadelige gevolgen voor het natuur heeft ons hamstergedrag in het verre oosten ook grote nadelen voor onze economie. Door de spotgoedkope prijzen is het overgrote deel van onze producten 'Made in China' en zijn er in Europa vrijwel geen fabrieken meer te vinden. Ons koopgedrag leidt tot een enorme financiële stroom richting Azië ten koste van onze eigen Europese economie.

Terugkijken

Bekijk 3 afleveringen van 'De Prijsvechter':
• Aflevering 1: Goedkooplust
• Aflevering 2: Kopen we ons arm?
• Aflevering 3: Het plastic paradijs

Geplaatst op 23 januari 2017

Delen via:

Twan

Over Twan

Oprichter van JouwAanbieding.nl en hierdoor één van de pioniers in het Nederlandse dagaanbiedingen landschap. Sinds 2007 staat zijn leven letterlijk dag en nacht in teken van dagaanbiedingen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Lucia Rijker (54)Nederlandse boksster en filmactriceLucia Rijker
  • Alberto Contador (39)Spaanse wielrennerAlberto Contador
  • Richard Krajicek (50)Voormalige proftennisser. Won in 1996 Wimbledon.Richard Krajicek
  Verleden vandaag
  • Top 4000 op Radio 10 Gold (2005)De langste populariteitshitlijst ooit begon op deze dag met uitzenden. De marathon uitzending zou duren tot 24 december.Top 4000 op Radio 10 Gold
  • Aantreden regering na langste formatie (2011)In België treedt regering-Di Rupo aan, na een formatie van 541 dagen. Hiervoor kreeg België een Guinnes Book of Records vermelding.Aantreden regering na langste formatie
  Spreuk van de dag

  Als je naar het verleden kijkt, sta je met je rug naar de toekomst.

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven