Blog

Paraskevidekatriafobie? Help, vandaag is niet je dag!

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Nikie
Categorie: Fun
Geplaatst op: 13/2/2015

13
feb

Paraskevidewatte? Misschien is het maar beter als je er niet mee bekend bent, want dan zou vandaag een helse dag voor je zijn. Het is namelijk een fobie voor vrijdag de 13e. En jawel, dat is het vandaag! Brrrr...

Bijgeloof

Laat je vooral niet van de wijs brengen, want eigenlijk is het natuurlijk allemaal gebaseerd op bijgeloof. Echter zijn er wel veel mensen die de gezellige zwarte kat van de buurvrouw vandaag liever ontwijken, of even een bochtje om die ladder maken in plaats van er onderdoor te lopen. Afijn, waarom is het eigenlijk dat deze dag zo gevreesd is?

Historie

Het komt al van oudsher dat het getal 13 niet zo geliefd is, volgens een bepaalde theorie komt dat doordat er 13 aanwezigen waren tijdens het Laatste Avondmaal. Daarbij was vrijdag de dag dat Jezus gekruisigd werd, dus vandaar dat het als ongeluksdag wordt gezien. Vandaag de dag kunnen we ons dat maar moeilijk voorstellen, want voor velen is het de dag dat het weekend elk moment kan gaan beginnen. Wat dat betreft is de vrijdag in de loop der tijd alleen maar beter geworden!

Pechdag

Er zijn enkele gevallen bekend van mensen bij wie de angst gegrond bleek. Componist Arnold Schönberg verafschuwde het getal 13. Treurig genoeg eindigde zijn leven op vrijdag de 13e. Ook een bijgelovige Roemeen had geen geluk. Hij was zo angstig dat hij op vrijdag 13 augustus binnen bleef. Echter werd hij daar gestoken door een zeldzame wesp, welke hartstikke giftig bleek. Hierdoor eindigde ook zijn leven op vrijdag de 13e.

Sommige mensen hebben íets meer geluk, hoewel de term geluk hier misschien discutabel is. Op vrijdag 13 juli 2007 was Pikamäki fanatiek aan het speerwerpen. Met een worp van zo'n 80 meter ver raakte hij de Franse Sdiri in zijn zij, welke aan het verspringen was. Dit ongelukje werd nipt overleefd door het slachtoffer.

Of extra geluk!

Het is niet altijd hommeles op vrijdag de 13e. Weet je nog, afgelopen jaar op vrijdag 13 juni? Het was de dag dat Nederland op het WK wereldkampioen Spanje verloeg. Met 5-1. Jazeker, het was de wedstrijd met die wereldgoal van Van Persie. Geluk of niet?

Wees dus vooral niet angstig, doe je ding en laat je niet van de wijs brengen. Het feit dat nummer 13 in hotels, huisnummers, vliegtuigen, gates en in sport vaak wordt ontweken is feitelijk nergens op gebaseerd. Misschien dat je je pechkans wel vergroot wanneer je er zelf in gelooft...

Geplaatst op 13 februari 2015

Delen via:

Nikie

Over Nikie

Met een kritische blik en met een flinke dosis humor schrijft Nikie de meest adembenemende verhalen met een lach. Ook andere taken gaat zij niet uit de weg en lost alles razendsnel op. Nikie heeft een neusje voor de beste aanbiedingen die jij niet mag missen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • Jimi Hendrix (1942 - 1970)Amerikaanse gitaristJimi Hendrix
  • Mark Spoon (1966 - 2006)Duitse trance- en technoproducer en DJMark Spoon
  • Frank Boeijen (66)Nederlandse zangerFrank Boeijen
  Verleden vandaag
  • Minimumloon ingevoerd (1968)Het minimumloon wordt ingevoerd in Nederland en vastgesteld op 100 gulden per week.Minimumloon ingevoerd
  • Belgie bij VN (1945)De Verenigde Naties hebben er een nieuwe lidstaat bij: Belgie wordt lid van de international organisatie.Belgie bij VN
  Spreuk van de dag

  Geluk is de kunst om een mooi boeket te maken met de bloemen die je hebt.

  Website van de dag
  Paiq.nl screenshot
  Paiq.nlLeuke datingsite waar je gratis en op een originele manier kan daten.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven