Blog

Bevrijdingsdag 2015

« Terug naar het berichtenoverzicht

Door: Naomi
Categorie: Feestdagen
Geplaatst op: 5/5/2015

5
mei

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat ons land na vijf ellendige en gitzwarte oorlogsjaren is bevrijd van de Duitse overheersing. Na de herdenking op 4 mei kleurt het land op 5 mei rood, wit, blauw en oranje en kunnen bezoekers genieten van diverse Bevrijdingsfestivals en allerlei lokale evenementen. Deze dag staan we stil dat we niet alleen in vrijheid leven, maar ook bij mensen die vandaag de dag worden onderdrukt.

Vandaag is het Bevrijdingsdag. Precies 70 jaar geleden werd de vrijheid getekend. Nederland was bevrijd van de Duitsers en dat wordt nog altijd herdacht en uitbundig gevierd. Ons land staat stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

De geschiedenis

Op 10 mei 1940 werd het Nederlandse volk vroeg in de ochtend verrast door de Duitse invasie. Nederland – bekend met de opkomst en terreur van de nazi’s en de oorlogsdreiging – dacht net als in 1914 neutraal te kunnen blijven. Niks was helaas minder waar. Na flink gevochten te hebben op de Grebbeberg en het afschuwelijke bombardement op Rotterdam, gaf generaal Winkelman zich uiteindelijk over. Nederland was bezet door de Duitsers en er volgden vijf catastrofale jaren. De bezetting, die volgens ooggetuigen in de beginmaanden ‘nog niet zo erg leek’ veranderde van de een op de andere dag in een grimmig schouwspel met een grote hoofdrol voor de extreme vervolging en moord op de joodse landgenoten. Goed of fout, landverrader of verzetsheld: De Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft tot op vandaag de dag diepe sporen achtergelaten in veel families.

Op 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië. Deze zogenaamde D-Day (Decision Day) zorgde voor hoop in Europa. Stukje bij beetje werd ons continent bevrijd van de Arische overheersing: in september 1944 was Zuid-Nederland vrij. De rest van het land moest echter wachten tot begin 1945. De zware en welbekende slag om Arnhem resulteerde in een Duits tegenoffensief, waardoor de rest van Nederland te kampen had met de hongerwinter. In het voorjaar van 1945 rukten de geallieerden heel snel op. Na hevige gevechten en de val van Berlijn was het eind april zo ver. Nederland was bevrijd. Op 5 mei 1945 werd in Hotel De Wereld de Duitse capitulatie getekend onder het toeziend oog van Prins Bernhard en de Canadese generaal Charles Foulkes. Nederland was bevrijd en dat werd gevierd. Toch was het niet voor iedereen feest. Complete families zijn vermoord en onschuldige burgers zijn gedood of getraumatiseerd: op papier waren we bevrijd, maar veel overlevenden zitten nog dagelijks gevangen.

N.B. In december 1940 werden de Nederlanders in Indonesië letterlijk ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog en leefden vijf jaar onder het sadistische juk van de Japanse bezetter. Pas in augustus 1945 gaven de Japanners zich over in onze voormalige kolonie, wat leidde tot een hevige onafhankelijkheidsstrijd. De Indische gemeenschap in ons land viert daarom (ook) op 15 augustus Bevrijdingsdag.

Opdat wij niet vergeten

De dag voor Bevrijdingsdag – de Dodenherdenking – herdenken wij alle omgekomen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het nationaal comité 4 en 5 mei organiseert de herdenking op de Dam en duizenden lokale comités organiseren een eigen herdenking. Elk dorp of iedere stad is getroffen geweest door de oorlog en heeft afscheid moeten nemen van dierbare plaatsgenoten, zoals Waalsdorpervlakte – waar in de jaren ’40-’45 veel verzetslieden zijn gefusilleerd. Klokslag 20:00 uur is het in het hele land twee minuten stil.

Op basisscholen wordt in de weken voorafgaand aan deze data veel aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Opdat onze jongste generatie dit ook niet zal vergeten...

Ambassadeurs van de vrijheid

Bevrijdingsdag staat bekend om de vele (muziek)festivals en markten met allerlei leuke activiteiten. Het bekendste landelijke evenement is het Bevrijdingsfestival. Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de organisatie van het Bevrijdingsfestival zogenaamde ‘ambassadeurs van de vrijheid’ in het leven heeft geroepen. Dit jubileumjaar zullen Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en Mainstreet met behulp van Defensie optreden op de veertien grote Bevrijdingsfestivals (Vlissingen, Rotterdam, Almere, Roermond, Den Bosch, Wageningen, Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Zwolle en Assen) in ons land. Met een helikopter vliegen zij van festival naar festival om niet alleen een muzikale bijdrage te leveren, maar ook de bezoekers bewust te maken van de vrijheid en onvrijheid op de wereld. Veel radio- en televisieomroepen doen live verslag van dit evenement om zoveel mogelijk publiek te bereiken.

Bevrijdingsdag 2015

Vandaag staan we stil dat ons land alweer 70 jaar in vrede leeft. En deze nationale feestdag wordt gevierd – correctie – moet gevierd worden. Jammer genoeg heeft niet iedereen een vrije dag, maar ben je vrij, dan ga je vast en zeker naar een leuk evenement bij jou in de buurt. In ieder geval wenst JouwAanbieding je een fijne Bevrijdingsdag toe!

Wij zijn dan wel 70 jaar bevrijd, maar het is toch moeilijk te beseffen dat er op veel plaatsen elders in de wereld nog elke dag stevig wordt gevochten om land. Dat onschuldige burgers worden vermoord. Dat mannen, vrouwen en kinderen tot slaven worden gemaakt. Dat terroristen in bepaalde gebieden een onmenselijke dienst uitmaken. Dat er wordt gespeeld met mensenlevens, alsof het pionnetjes van een spel zijn. Laten we hopen dat er een dag komt dat alle miljarden mensen op onze planeet tegelijkertijd in vrijheid leven.

Geplaatst op 5 mei 2015

Delen via:

Naomi

Over Naomi

Het schrijven van een tekst is een bijzonder vak apart, maar Naomi weet altijd hoe ze de juiste toon moet raken. Met haar krachtige teksten informeert deze stralende onderwijzeres jou over de leukste onderwerpen.

« Terug naar het berichtenoverzicht

  Om te reageren moet je eerst inloggen

  Email*

  Wachtwoord*

  Blog je mee?

  Ben jij enthousiast over JouwAanbieding en vind je 't leuk om te schrijven? Klim in de pen en schrijf mee op het blog van JouwAanbieding. Vertel ons jouw motivatie en wie weet lezen we binnenkort hier wel jouw berichten!

  Bericht insturen

  Nieuws melden

  Heb je een tip voor onze redactie? Een nieuwtje of een onderwerp dat zeker niet mag ontbreken op het JouwAanbieding-blog? Stel ons op de hoogte, en we gaan er mee aan de slag!

  Nieuws melden

  JouwAanbieding blog

  JouwAanbieding blog

  Op het JouwAanbieding blog lees je dagelijks interessante berichten over aanbiedingen, kortingen, besparen, lifestyle, evenementen en meer. De berichten komen rechtstreeks van de redactie! Blijf daarnaast op de hoogte van al het JouwAanbieding nieuws, winacties en andere ontwikkelingen.

  Voor ieder wat wils!

  Voor ieder wat wils!

  Diverse artikelen over aanbiedingen, besparen, kortingen, evenementen, lifestyle, gadgets, tech, reizen, sport en meer: op het JouwAanbieding blog lees je zeer uiteenlopende berichten over van alles en nog wat! Check de blogberichten per categorie om de voor jou meest interessante posts in een paar klikken te vinden.

  Vandaag

  Jarig vandaag
  • James Cameron (68)Canadees filmregisseur, scriptschrijver en filmproducentJames Cameron
  • Ed van Thijn (1934 - 2021)Nederlands politicusEd van Thijn
  • Paul Jambers (77)Vlaams journalist, televisiepresentator, programmamakerPaul Jambers
  Verleden vandaag
  • Ringo Starr bij The Beatles (1962)Ringo Starr sluit zich aan bij de band The Beatles. Hij vervangt drummer Pete Best.Ringo Starr bij The Beatles
  • 1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika (1858)Via deze trans-Atlantische telegraafkabel kon men door morse-code communiceren in enkele minuten. Het was nog wel fraudegevoelig.1e kabelverbinding Europa - Noord Amerika
  Spreuk van de dag

  Het aardige van ego?sten is dat ze nooit over anderen praten.

  Website van de dag
  Ditismijnteam.nl screenshot
  Ditismijnteam.nlMaak snel en gratis je eigen teamsite, helemaal in de stijl van jouw club, incl. standen en wedstrijdschema's.Bezoek website

  Nieuwsbrief

  Word lid van JouwAanbieding en profiteer van de vele voordelen:

  • Mis geen aanbieding meer!
  • Al het voordeel in je mailbox
  • Bepaal zelf dag(en) tijdstip
  • Eenvoudig in- en uitschrijven
  • Ontvang exclusieve deals

  Alle deals in 1 nieuwsbrief!

  Inschrijven